2015. január 28., szerda

Fenntartható jövő

Közszájon forgó kérdés, hogy milyen lesz a fenntartható gazdaság és társadalom. Az uruguayi elnök szép és hasznos gondolatokat vet fel ebben a témában, érdemes meghallgatni, majd továbbgondolni a rövid beszédét.

Kiírtam a kérdéseit. Miért akarunk folyton többet és többet? Miért van globalizáció? Miért a szabad piac ural minket, és miért nem fordítva? Mi lenne a világgal, ha minden indiainak annyi autója lenne, mint a német átlag? Miért nem a boldogsággal mérjük a civilizáció sikerét, miért pont az anyagi javakkal? Milyen lesz a fenntartható jövő?

Ezekre a kérdésekre szerintem egyszerű válaszok adhatók.

1. Miért akarunk folyton többet és többet? - Ez evolúciós sajátosság, így jöttek létre egyetlen sejtből sok milliárd sejtű szervezetek. A „mindig többet" egy evolúciós parancs, ott ketyeg bennünk, leállíthatatlanul, legalábbis biológiai szinten. Agyban fejlődhetünk, optimalizálhatjuk a parancs végrehajtását.

2. Miért van globalizáció? - Mert az emberiség betölti a Földet. Ha nem töltené be, nem lenne globalizáció.

3. Miért a szabad piac ural minket, és miért nem fordítva? - Mert a gazdaság egy szűk elit kezében összpontosul, amelyik uralkodni akar, és hatalmi eszközként, intellektuális vírusként terjeszti a „szabad" piacot, amely egyáltalán nem szabad. A valóságban az emberiségnek egy összetartó töredéke irányítja a piacot, a saját érdekei szerint. Egyáltalán nem szükségszerű, hogy így legyen. A megoldás, hogy minél több ember vegyen részt a gazdaság tőkés oldalán, ez megosztja a hatalmat, és az irányítás máris átkerül a tömegekhez.

4. Mi lenne a világgal, ha minden indiainak annyi autója lenne, mint a német átlag? - Mi lett a világgal, mióta mindenkinek van hajszárítója? Semmi különös. Nem az autók száma a lényeg, hanem a megtett kilométer, és utazni minden kultúrában szoktak. Le kell osztani, hogy fejenként hány kilométerre elég üzemanyagunk van, és aztán folytatni a logikázást. Jelentősen fejleszteni kell a közösségi közlekedést, ez lesz a fenntartható megoldás.

5. Miért nem a boldogsággal mérjük a civilizáció sikerét, miért pont az anyagi javakkal? - Mert ha elég lenne nekünk a "boldogság", soha semmiféle civilizáció nem jött volna létre. Barlangban nem lehetsz boldog? De. A kardfogú tigris elől menekülve nem lehetsz boldog? De. Majomként nem lehetsz boldog? De. Az emberiség története arról szól, hogy többet és jobbat akarunk, sosem elég az, ami épp van. Ez a differencia specifikumunk, ettől vagyunk emberek. Az evolúciós parancsunk végrehajtása optimalizálható, megelégedhetünk az anyagi jólétnek azzal a mértékével, amely minden ember részvétele esetén még épp fenntartható.

6. Milyen lesz a fenntartható jövő? - Felelősen gondolkodó közösségi emberekből fog állni. Testvériség, egyenlőség és felelős szabadság lesz a fenntartható értékrend alapja. Ez matematikai-logikai szükségszerűség, minden más értékrend kihaláshoz vezet. Kihalás ellen evolúciós parancsunk van, ezért hosszú távon automatikusan olyan értékrendünk lesz, amely biztosítja a fennmaradásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése