2015. január 14., szerda

Mielőtt rákattannál a hitelkártyára

Gyakran felhívnak telefonon, megszólítanak a reptéren azzal, hogy igényeljek hitelkártyát. E korszerű banki szolgáltatás előnye, hogy állítólag akár 45 napig ingyen használhatom a bank pénzét, sőt a vásárlásaim után még némi visszatérítést is kapok. Meglepetést és értetlenséget vált ki, amikor visszautasítom a nagy lehetőséget.

Javaslom, hogy te is bátran, határozottan mondj nemet. Az alábbi kérdések segítenek fontolóra venni az indokokat.

1. Elvben ingyen használod a bank pénzét akár 45 napig, de mi ebben az üzlet a banknak? A bank jótékonysági intézmény, osztogatja a betétesek pénzét? Ezek szerint van ingyen ebéd? Vagy trükkös módon mégis sokba fog neked kerülni a hitelkártya? Ha nem, vajon miből fizetik a hitelkártyákat népszerűsítő eladókat?

2. Elvben ha okosan használod a kártyát, csak az éves díját fizeted – mennyi is az, és mekkora hitelkamatnak felel meg?

3. A hitelkártya-költések után csak az fizet kamatot, aki nem okosan használja, azaz készpénzt vesz fel róla, illetve nem fizeti be határidőre a vásárlásai értékét. Mekkora ez a kamat? Nem találod soknak a 40% körüli értéket? Ezt köznyelven uzsorakamatnak szokták nevezni, és lecsukják, aki magánszemélyként ennyit számít fel. Tudtad, hogy a bank egyetlen nap késésért egy egész hónap kamatot fizettet? Mennyi 40% 30-szorosa? Ennyi lesz a kamatod egy nap késésért. Igazságosnak tűnik ilyen kamattal büntetni a nem "okos" hitelkártya-használót?

4. Tegyük fel, te mindig okosan fogod használni a hitelkártyát, és csak az éves díjat fizeted. Nem zavar, hogy másokra milyen hatással jár ez a termék? Csak a saját helyzeteddel foglalkozol a társadalomban, kicsit sem törődsz az embertársaiddal?

5. Tegyük fel, pedagógiai eszköznek tekinted a hitelkártyát: a saját pénzükön megokosítja az embereket, növeli a pénzügyi kultúrájukat. Az "itt a piros, hol a piros" nevű játék is ezt teszi, mégsem szokás pedagógiai eszköznek tekinteni. A házasságszédelgők és a piramisjáték-szervezők szintén hasonló tevékenységet végeznek, vajon miért nem kapnak érte megbecsülést? Biztos, hogy helyesen teszed, ha részt veszel ebben a "pedagógiai" szisztémában?

6. Tegyük fel, optimista emberként arra számítasz, hogy ha mindenki "okosan" intézi a pénzügyeit, akkor majd mindenki jól jár. Kivéve a bankot? Komolyan el tudod képzelni ezt a lehetőséget? Ha a hitelkártya nem hoz célszerűtlenül viselkedő adósok révén horribilis kamatbevételt, fenntarthatatlanná válik, és megszüntetik, vagyis az erkölcsi probléma megoldja önmagát. Addig nyugodtan alszol? Nem zavar, hogy jobban belegondolva egy, az embertársaid célszerűtlen viselkedésén nyerészkedő rendszer résztvevője vagy? Olyan rendszert támogatsz, amelyről tudod, hogy amint ésszerűvé válik, automatikusan meg fog szűnni? Mennyivel ésszerűbb, tisztességesebb és igazságosabb lenne, ha eleve nem szállnál be? Ezzel a magad részéről megszünteted, a 0. napon.

7. Mit jelent pontosan, hogy akár 45 napig ingyen használod a bank pénzét? Tudtad, hogy a bank 45 nap átfutással fizet a kereskedőknek, akik normál esetben azonnal hozzájutnának a bevételhez? Tehát valójában kinek a pénzét használod? Ingyen? Ilyen hiszékeny vagy?

8. A gazdaságban nagyon komoly problémát jelent a körbetartozás, vagyis hogy a cégek 60-90-120 napos átfutási idővel fizetnek egymásnak. A nagy áruházak is ekkora átfutással fizetnek a gazdáknak, akik gyakran kénytelenek áthidaló hitelt felvenni. Kitől? Attól a banktól, amelyik neked azt állítja, hogy akár 45 napig ingyen használod a pénzét. Valójában semmit sem fizet 45 napig, így az áruház nem jut hozzá a pénzéhez, nem fizeti ki a gazdákat, akiknek a bankod kegyesen hitelt nyújt erre a 45-60-90-120 napra, természetesen piaci kamat mellett. Ez lefelé vagy felfelé tolja az árakat? Végül ki fogja megfizetni a szándékosan lelassított elszámolási rendszer összes költségét? Te mint végfelhasználó? Aki pénzügyileg kulturálttá váltál, okosan viselkedsz, és állítólag ingyen használod a bank pénzét? Hogyan lehetséges ez?

9. Normál esetben megveszed az árut, helyben ki is fizeted. Ebből a szempontból mindegy, hogy arannyal, papírpénzzel vagy normál bankkártyával fizetsz, mert a vételár azonnal átkerül a kereskedőhöz. Miért toldana be egy bank 45 napot a folyamatba? A hitelkártya eszköz arra, hogy a bankod betolakodjon oda, ahol semmi keresnivalója nincs, és ennek te fizeted meg az árát? Szeretnéd ezt elősegíteni? Ha nem, pontosan minek neked hitelkártya?

10. Tudtad, hogy hitelkártyával kb. 15%-kal többet költenek az emberek, mint nélküle? Biztos, hogy szükséged van 15% többletfogyasztásra? Jó ez neked, a szeretteidnek, a társadalomnak, a bolygónak? Okos dolog felelős gazdálkodás helyett túlköltekezni?

11. Amikor 2009-ben kitört a pénzügyi válság, egy átlagos amerikai háztartás egyenlege -3000 dollár volt, a hitelkártyára történő vásárlások miatt. A pánikhelyzetben a többség nem tudta 45 napon belül feltölteni az egyenlegét, ki kellett fizetnie a horribilis kamatot. Akkor voltak okosak voltak az amerikaiak, amikor általánossá tették a hitelkártya-használatot, vagy akkor okosodtak meg, amikor tömegesen leadták a hitelkártyájukat, és visszatértek az azonnali elszámolású hagyományos bankkártyához?

12. Maradt még olyan érv, amely a hitelkártya mellett szól? Írd meg kommentben.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó érvek. Ezt az írást minden bankfiók ajtajára ki kellene ragasztani!

    VálaszTörlés
  2. Egy kis matek (ez oersze a denitkártyát nem különbözteti meg a hitelkártyától): http://www.portfolio.hu/short/it/megnezed_ezt_az_abrat_es_nem_akarsz_tobbe_keszpenzzel_fizetni.222044.html
    És persze nyilván a pénzügyi lobbi által fizetett félreinformáló kampányról van szó (ezt mondhatjuk bizonyítási teher nélkül, elég az intuíció, ugye).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt, valóban érdemes megfontolni. Ahogy az ellenkező érvet is:
      „Paying with debit cards or cash is one small way to help small businesses, says the Canadian Federation of Independent Business (CFIB).
      Each time you pay with a credit card at a business, the credit card company takes a cut of the transaction, ranging from 1.7 per cent to 3 per cent — enough to wipe out the entire profit margin of many small stores.
      Fees for premium credit cards, such as Visa Infinite and World MasterCard, are even higher."
      http://www.thestar.com/business/personal_finance/2013/08/11/lets_have_a_debate_on_credit_card_fees_roseman.html

      Én továbbra is sokkal több érvet látok a hitelkártya ellen, mint mellette.

      Törlés
  3. Hitel ajánlataink
    Szüksége van egy fontos projekt finanszírozására, vagy finanszírozást keres a ház építéséhez vagy megvásárlásához? Ne kérdezd meg magadnak több kérdést. Kínálunk lakáshiteleket, auto hiteleket és személyi kölcsönöket.
    alex.triadis1974@gmail.com

    VálaszTörlés