2015. március 3., kedd

Bibliaértés 5 percben

A Biblia olvasására érdemes pár száz/ezer órát szánni, de az olvasottak megértésére elég néhány perc. A könyvek könyve látszólag tele van ellentmondásokkal, mivel mindenről ír, és az ellenkezőjéről is. Azonban van benne rendszer.

Mi az, ami nincs a Bibliában: komolyan vehető tudományos adat, csillagjóslás, ezotéria, végső titok. Ilyet ne keress benne, és nem fogsz csalódni. Izgalmas bulvárkérdés, hogy milyen vitamin volt a mannában, ki és hogyan kelt át a Vörös-tengeren (ha egyáltalán), mikor jön a sárga veszedelem, hány fokos a tisztító tűz (létezik-e), Jézusnak asztrálteste volt-e, átváltozott-e az utolsó széder vacsorát fogyasztva, továbbá hány szárnnyal repked egy angyal, és milyen kerületekből áll a mennyei Jeruzsálem - de ezekre a kérdésekre nem találsz értelmezhető választ.

Ami van a Bibliában: erkölcsi útmutatás, a személyközi kapcsolatok teljes szabályzata, boldog földi hétköznapokra. A szabályzat mindaddig érvényes, amíg ember az ember. Ez a Szentírás lényege, bár első látásra ugyancsak ellentmondásokkal terheltnek tűnik. Az ellentmondások nem valódiak: Jézus megadta a boldog földi élet magatartási szabályait, és azok ésszerű határát.

Természetesen betartandó a tíz parancsolat és a két fő szabály (szeresd Istent teljes erőddel, szíveddel, elméddel; szeresd embertársadat, mint önmagadat). Továbbá erény a hegyi beszédben (Máté 5, 3-12) szereplő nyolc boldogság: jó dolog nem kötődni túlzottan vagyonhoz, vigaszra várni forradalom/bosszúállás helyett, szelídnek lenni, igazságra szomjazni, irgalmasnak lenni, tiszta szívvel Istent keresni, békességben élni, vállalva az üldözést is a judaista Messiás értékrendjét terjesztve. Ebből az következne, hogy a keresztény ember kihasználható balek, lúzer, hülye. (A kereszténység ellenlábasai folyamatosan hangsúlyozzák is, hogy aki nem ilyen, az nem is „igazi" keresztény. Szerintük.)

Mindennek megvan azonban az ellenpontja is: a megbocsátás őszinte megbánást és életreformot feltételez. Az irgalom nem jár irgalmatlanoknak. Kinek-kinek a saját mércéjével mérnek - a gyilkos nem hivatkozhat a „jogaira", hiszen a tetteivel tagadja a jogok létét. Adj a szűkölködőnek, de aki nem akar dolgozni, ne is egyék - teszi hozzá magyarázólag Pál. Gondolkodjunk pozitívan, konstruktívan. Mindenki lehetőségek sorát kapja életében, de ha módszeresen mindent elutasít, akkor úgy jár, mint a gonosz szőlőművesek (Máté 21, 33-46). Ez alól még a választott nép sem kivétel. Tudjuk, mit ígért Jézus a nyitott szívvel hozzá forduló jobb latornak, de ígért-e bármit is a bal latornak? Minden erkölcsi szabálynak megvan az ésszerűségi ellenpontja, féke és ellensúlya.

A judaista Messiás tanítását betartani igyekezve szebbé válnak a hétköznapjaink, boldogabbá a földi életünk, jobb lesz a világ általunk. A szeretetteljes, igazságos ésszerűséggel az egész emberiség jól jár, már itt a földön. Ez a kereszténység lényege, ettől örömhír az emberiség számára. Azaz: testvériség, egyenlőség, felelős szabadság, meritokrácia. Ne hidd el bemondásra, olvass, értelmezz, gondolkodj önállóan

Ha kétséged van egy-egy szabály felől, fontold meg, milyen formában működtethető hosszú távon úgy, hogy az emberiség valóban nyerjen általa itt, a földön. Ezzel a logikával mindig megtalálod a messiási szabályok helyes értelmét.

10 megjegyzés:

  1. Szellemesen megfogalmaztad, hogy mit ne keressünk a Bibliában, az alapüzenetet viszont félreérted. Nem a földi boldogságról szól, hanem az azon túliról. Ugyanakkor tényleg ad olyan szabályokat, amelyek a társadalom jobb működését, az egyén lelki békéjét segítik elő. Ezeket érdemes figyelembe venni, de attól még nem ez a tanítás lényege. Fogalmazhatunk úgy, hogy aki nem hisz a dolog földöntúli részében, annak is hasznos életvezetési tanácsadóként szolgálhat a Biblia, csak éppen nem lesz erről könnyen meggyőzhető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teszteljük gyorsan, amit javasolsz. Szerinted a Biblia lényege, hogy majd „odaát" lesz jó. Betennéd egy olyan bankba a pénzedet, amelyik azt ígéri, hogy itt a földön nem kapsz hozamot, sőt elveszíted a betétedet, de majd odaát... Ez valami vallás, vagy egyszerű csalás, nagyon hülyéknek? Nos, ez lenne az alapkérdés a Bibliával kapcsolatban is, ha nem válna be már itt, a földön.

      Azonban érvelésem szerint a Biblia lényege, hogy már itt, a földön boldogabb és sikeresebb leszel Isten szabályait betartva, miközben az örök boldogságot is elnyerheted, Isten kegyelméből.

      Törlés
    2. A hasonlatod csak azt mutatja, hogy mennyire anyagias a gondolkodásod. Pénz, bankbetét...
      Nem befektetésről és hozamról szól a dolog, hanem arról, hogy a földi életedben hogyan formálódsz, mivé válsz.

      Törlés
    3. A hasonlatom azt mutatja, mennyire földközpontú és emberközpontú a gondolkodásom.

      Ha választhatsz, hogy olyan bankba teszed-e a pénzed, amelyik csak a mennyiben fizet kamatot, vagy olyanba, amelyik itt, a földön és a mennyben is, így duplán nyersz, és a döntés kizárólag rajtad múlik, melyiket választod?

      Milyen érved van amellett, hogy a földön kötelező lúzer kereszténynek lenni, mert különben, mi lesz? Miféle igazságtalan isten lenne az, aki ilyet kíván, aki direkt szívat a földön? Ez a nem a keresztény Isten, mivel a keresztény Isten a lehető legjobb, legszeretőbb, és a legjobbat akarja az embereknek. Az embereknek csak úgy lehet a lehető legjobbat akarni, hogy az isteni szabályok már a földön is boldoggá tesznek, csakúgy, mint az örök életben.

      Törlés
    4. "a földi életedben hogyan formálódsz, mivé válsz"

      Ha jobban belegondolunk, mit mond ez a pár szó: Isten gonosz, de a rosszban is meg lehet látni a jót. Beteg istenkép, annyi biztos.

      Törlés
    5. Semmilyen érvem nincs a lúzer kereszténység vagy keresztény lúzerség mellett. Értem, érzékelem azt a jelenséget, amire ezzel utalni akarsz, és részben igazat is adok ebben. Tényleg sok keresztényre mintha valami önként vállalt lúzerség lenne jellemző, és ebben benne van a kereszténység egyfajta félreértése az ő részükről is. A te részedről viszont még nagyobb félreértést látok. A saját elképzeléseidhez hajlítgatod a keresztény tanításokat és kijelented, hogy a logika alapján ez egyetlen helyes értelmezés. De a logikádhoz olyan kiindulópontokat választasz, hogy a neked tetsző végeredményt kapd. Egyszer konzervativizmusra hivatkozol, ha ez épp beleillik a gondolatmenetedbe, máskor meg évezredes hagyományokat intézel el egy könnyed félmondattal. Körkörös logikát alkalmazol: Isten a lehető legjobb, legszeretőbb, és a legjobbat akarja az embereknek - hogy állapítod meg, hogy mi a legjobb az embereknek - hát, amit Isten akar, mert Ő a lehető legjobb.

      Törlés
    6. ""a földi életedben hogyan formálódsz, mivé válsz"
      Ha jobban belegondolunk, mit mond ez a pár szó: Isten gonosz"
      - Ezt meg hogy sikerült kiolvasni belőle?

      Törlés
    7. Egyszerűen: Isten gebeszt, szívat, hogy alakulj. Ez azt jelenti, hogy Isten gonosz, önkényes szórakozásból teremtett, és úgy is bánik veled. Lehet, hogy nem erre gondoltál, de amit írsz, ezt jelenti.

      Ez az istenkép nem csak a logikával ütközik, hanem a humanizmussal is. Egy ilyen isten nem lenne humanista, szükségképpen kellene felette lennie egy humanista Istennek, aki tényleg a lehető legjobb, legszeretőbb, és a lehető legjobbat akarja az emberiségnek. Ha viszont van ilyen Isten, akkor Vele célszerű foglalkozni, mert Ő a főnök.

      Törlés
    8. Hát, ez elég érdekes. Ha Isten humanista, akkor foglalkozol vele, ha meg nem, akkor jobb neki, ha nem is létezik :)
      Szerinted ennek mennyi köze van a kereszténységhez?
      És miért lenne szükségszerű egy humanista Isten létezése? Semmilyen Isten létezése nem szükségszerű és nem is bizonyítható. Hinni lehet benne, de Kirkegaard szavaival élve: a hit ugrás az ismeretlenbe. Ezen próbálj meg egy kicsit meditálni!

      Törlés
    9. Már meditáltam, és rendszeresen meditálok, ezért kísérelek meg ésszerű állításokat tenni a témában.

      Egy nem humanista istennek jobb, ha nem létezik, nekünk meg jobb, ha netáni létezése esetén semmibe vesszük, illetve fellázadunk ellene. A gonosz istenek (ördögök) az ókorral kikoptak az ép eszű emberek fejéből. Ez teljesen egybevág a kereszténységgel, éppen a kereszténységnek köszönhető, hiszen Jézustól tudjuk, hogy Isten mekkora humanista.

      Aki a világban emberként élve egy nem humanista istenben hisz, az sötétségben élő hülye és/vagy gonosz. A hite alávalóság, üldözendő, kirekesztendő a világból, minden ember javára. Egy ilyen hitnek nincs létjogosultsága, árt a világnak. Az ilyen „hívő" ön- és közveszélyes, fel kell világosítani a kártékonyságáról.

      Szerencsére a keresztény Isten a lehető legjobb, legszeretőbb, és a lehető legjobbat akarja az emberiségnek (a világban, hol máshol). Érdemes ezen is elmeditálni.

      Törlés