2015. április 17., péntek

Földközi-tengeri számháború helyett

A Földközi-tengeren jelenleg számháborút vívnak: az emberi jogi szervezetek szerint Európa köteles mentőszolgálatot üzemeltetni a nyílt tengeren, hogy amennyiben az Afrika felől érkező túlzsúfolt embercsempész hajók elsüllyednének, ki tudják menteni az illegális bevándorlókat. Az érintett európai tagállamok (főként Olaszország) pedig pénzt kérnek az aránytalan mértékben rájuk háruló feladatra - és nem kapnak, vagy nem eleget. Logikus, hogy a déli államok nem kötelezhetők Európa ingyenes képviseletére, főleg ha azután a menekülteket nem veszik át tőlük, hanem a nyakukon hagyják őket. Logikus, hogy ha ezek az államok nem kapnak pénzt, igyekeznek megszabadulni a tehertől. Logikus, hogy a többi tagállam nem ad pénzt, mert - európai értékek ide vagy oda - a választói elégedetlenség miatt szintén igyekszik megszabadulni a tehertől. Logikus, hogy e miatt megszűnik a nyílt tengeri mentés, és az elég gyakran elsüllyedő hajók utasai vízbe fúlnak. Logikus, hogy az emberi jogi szervezetek tiltakoznak. Jobban belegondolva, tényleg logikus? Szerintem nem logikus, hogy kétféle működésképtelen megközelítésen vitatkozva nem keresünk olyan megoldást, amely működik.

A számháború egyfelől arról szól, hogy melyik évben hány illegális bevándorló fulladt vízbe. Másfelől arról, hogy melyik évben hány bevándorló érkezett összesen. A déli államok azzal érvelnek, hogy a nyílt vízi mentés ösztönzi az embercsempészetet, ezért ha leállítják a mentést, akkor kevesebben vállalják a kockázatos átkelést, kevesebben indulnak útnak, és összességében kevesebb menekült érkezik. Van ebben logika, még ha kegyetlen is. (Ha nekik lenne igazuk, az kb. évi 5000 halálesettel járna.) Az emberi jogi szervezetek úgy érvelnek, hogy nem szabad tétlenül nézni az emberek (nők, öregek, gyermekek) vízbe fulladását, bármi lesz is azután. (Ha nekik lenne igazuk, az még mindig kb. évi 500 halálesettel járna.) Ebben is van logika, és határozottan szimpatikus. Mindkét félnek igaza van, és mindkét fél téved, mert nem látja a probléma lényegét. (Ha megtaláljuk a probléma lényegét kezelő megoldást, az évi nulla halálesetet jelent.)

Afrikából két ok miatt igyekeznek tömegesen Európába jutni: az iszlám államok gazdasági fejletlensége és zavaros politikai helyzete miatt, valamint egyes diktatúrák elnyomása (pl. Eritrea - kényszermunka)  elől menekülve. Az eritreaiak jó okból menekülnek, számukra külön hajójáratot kellene indítani, hogy ne szoruljanak embercsempészekre. Amint javul a helyzet szívesen visszatérnek majd a hazájukba. Az iszlám országok lakói rossz okból akarnak bevándorolni, az állapotaikat ugyanis nem diktatúrának, hanem a saját értékrendjüknek köszönhetik. Ők nem visszatérni akarnak, hanem pénzt keresni a „hitetleneknél", és közben iszlamizálni Európát.

Minden iszlám országban, ahonnét gazdasági bevándorlók érkeznek, felvilágosító irodákat kell létesíteni ezzel az üzenettel: Európa a kereszténység toleráns, demokratikus értékrendje miatt él békés jólétben. Ha bevándoroltok, és muszlimok maradtok, akkor olyanná teszitek Európát, mint ahonnan jöttök - ezért felesleges elindulni, ne fáradjatok. Ha itthon toleráns kereszténnyé váltok, olyanná teszitek a hazátokat, amilyen most Európa. Tehát maradjatok itthon, keresztelkedjetek meg, csakhamar békés jólétben fogtok élni. Előre látható, hogy az iszlám zárt gondolkodásmódját nem könnyű áttörni egy ilyen üzenettel (pl. „hittérítés" vádjával kivégezhetik az iroda dolgozóit), ezért célszerű diplomatikusabb formát választani, valahogy így: figyelmezzetek, nemes muszlimok, Európa, ahová nagy számban igyekeztek, egyszerre keresztény többségű, demokratikus, toleráns, békés és jóléti. Elvben semmi akadálya, hogy egy iszlám többségű ország is demokratikussá, toleránssá, békéssé és jólétivé váljon. Rajta, csináljatok magatoknak egy ilyet. Ha nem megy, akkor fedezzétek fel a kereszténység szerepét a békés jólét összefüggésében, és találjátok ki magatok, hogyan válhattok itthon demokratikussá, toleránssá, békéssé, jólétivé. Használjátok a józan eszeteket, mi is ezt tesszük. Amint látjátok, érdemes.

Ez a megoldás véget vet a számháborúnak, az emberi butaságnak, a tengeri haláleseteknek és az emberi jogi problémáknak is.

(Kereszténység fél percben muszlimoknak: SZERESD embertársadat, mint önmagadat,  szóval ne nyomd el, akkor se, ha nő, ne add el rabszolgának, ne vágd el a torkát, meg hasonlók. Továbbá, semmi sem elég szent ahhoz, hogy gyilkolj érte, még Mohamed, Jézus, sőt maga Allah sem.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése