2016. március 23., szerda

A közügyek logikája 7. rész

A terrorizmus oka
Terrorizmushoz harcias elkövetők és jogosnak érzett ügyek kellenek. A harcias elkövetőknek hosszú távon, elszántan és elkötelezetten együtt kell működniük a közös cél érdekében. Ez nem könnyű, különösen nem a nyakukba lihegő titkosszolgálattal. Ha nincs jogosnak érzett ügy, hiába a harcias elkövető, nem lesz kitartó együttműködés, nem lesz terrorizmus.

Jogosnak érzett ügy például a kurdok függetlensége - a kurdok szempontjából. Török nézetben ez nem függetlenségi mozgalom, hanem terrorizmus. Kinek van igaza? Döntse el az olvasó.

Jogosnak érzett ügy a közel-keleti háború leállítása - muszlim szempontból. Amerikai szemszögből ez terrorizmus. Kinek van igaza? Döntse el az olvasó.

Lehet, hogy a kurdok nem is érdemelnek függetlenséget, a közel-keletieknek pedig nem jár békés jólét, a saját preferenciáik szerint, a maguk választotta társadalmi rendben? Kötelező lenne nekik úgy táncolni, ahogy a nyugat fütyül? Hogyan lehetne őket erről meggyőzni? Ha a meggyőzés kudarcot vall, akkor szabad őket halomra bombázni, a liberális demokrácia és a „minden ember egyforma" koncepció nevében? 

Ezeket a kérdéseket őszintén végiggondolva rövid úton beláthatjuk, hogyan vethetünk véget a terrorizmusnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése