2016. március 24., csütörtök

A közügyek logikája 8. rész

Miért szexisek a politikusok?
Szalonképesen karizmatikusnak szokás őket mondani, de a rezgés, amit kiváltanak a választóikban, félúton van az erotikus izgalom és a lelki azonosulás között. A nők gyakran szerelmesek a férfi politikusokba, és ezt ki is mondják. Ha több lesz a női csúcspolitikus, valószínűleg a férfiak is szerelmet vallanak majd.

Egyetlen politikus sem lehet sikeres tömeges szexuális hatás nélkül. A választó arra szavaz, aki tudat alatt, testileg-lelkileg megérinti, hipnotizálja, megbabonázza. Mint Hitler. Ebből adódik a politika alapvető meghasonlottsága: a lelke mélyén mindenki tudja, hogy „karizmatikus" politikusra voksolván egy hitlerre szavaz, mert ilyen az ember, ám mindenki abban reménykedik, hogy az ő hitlere nem az a Hitler, vagyis hogy a tömegek erotikus varázslója ezúttal nem bizonyul aljas és kártékony nemzetvesztőnek.

A tömegek erotikus varázslója azonban mindig aljasnak és kártékonynak bizonyul - legalábbis az ellenzék növekvő tábora szemében. A többség egy ponton kiábrándul a szexi politikusából, és átpártol egy másik szexi politikushoz, az új hitlerhez. Aki új erotikus rezgéseket kelt, míg nem ábrándulnak ki belőle is. Az ellenzék szereti azt hinni, hogy csak a kormányon lévő vezető hitler, az ő üdvöskéje pedig nem, ám ez sajnos nincs így. Minden sikeres politikus kis hitler, kivétel nincs.

Ahogy egy vállalat igazgatója nem a legjobb könyvelő lesz, hanem a legjobb kiállású öltönyös férfi, úgy egy ország vezetője sem a közügyekhez legjobban értő technokrata, hanem a tömegek megbabonázója lesz. Ez a személyiségtípus pedig nagyon közel áll a pszichopátiához. A pszichopaták piacán persze különböző fokozatok vannak.

Hogy milyen fokú - enyhe vagy súlyos pszichopatoid esetek jutnak-e hatalomhoz, azt a választó határozza meg. A sikeres politikus evolúciós folyamat során szelektálódik: minél elbűvölőbb személyiséget preferál a választói környezet, annál pszichopatább lesz a csúcsra feljutó vezető.

A nyugati választó számokban és szakpolitikai kérdésekben gondolkodik, ezért kevésbé pszichopata politikusai vannak, a keleti szavazó pedig karizmában, erotikában utazik, ezért keményebb pszichopatákat választ. Ebből adódik a megoldás: nyugati mintára nekünk is célszerű megtanulni a számokban és szakpolitikai kérdésekben való gondolkodást, hogy nyugatosabb vezetőink legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése