2016. április 13., szerda

A közügyek logikája 11. rész

Kifogni az indulatot a vitorlákból

Ha a kormány az ellenzék minden értelmes követelését teljesíti, akkor az ellenzéknek nem terem babér. Ki van fogva a szél a vitorlájából.

Ha az ellenzék a kormány minden értelmes intézkedését helyesli, akkor a kormány nem támaszkodhat a közvélemény indulataira. Kénytelen szakszerűen kormányozni és elfogadni, hogy ennek alapján ítélik meg.

Ha a közvélemény a kormány és az ellenzék minden értelmes megnyilvánulását helyesli, akkor sem a kormány, sem az ellenzék tud belőle birkanépet csinálni. Ez néhány éven belül óriási jólétnövekedést okoz.

Egy mesterember esetében logikusnak találjuk, hogy akkor dolgozik jól, ha nem csapkod össze-vissza a szerszámaival, hanem szakszerűen használja őket. A közvélemény esetében is logikus, hogy akkor dolgozik jól, amikor indulatoskodás helyett szakszerűen gondolkodik és szavaz.

A boltok vasárnapi nyitva tartásának engedélyezése jó példa arra, hogy a kormány teljesíti az ellenzék követelését; az ellenzék népszavazást szeretett volna, ehelyett most kénytelen lenyelni, hogy teljesült az igénye. Az átlagember gondolkodhat: örüljön-e annak, hogy a boltok úgy tartanak nyitva, ahogy szeretné, vagy bosszankodjon ezen. A magyar közélet most épp a szakszerűség felé halad, kövessük és elemezzük a fejleményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése