2016. május 21., szombat

Mennyi jogot a nőknek?

A lehető legtöbbet, egészen addig, amíg a közösségünk működőképes marad.

Jó ideje nem működőképes, azaz nem létszámfenntartó. Ezen el kellene gondolkodniuk a további jogokat követelő nőknek, de valami akadályozza őket ebben.

Tény, hogy a patriarchális társadalmak minden korban létszámfenntartók voltak, ma is azok. Tény, hogy az összes női jogokra nyitott közösségben csökken a létszám. Ahol látszólag nem, ott a bevándorlók létszáma emelkedik, ők viszont patriarchális közösséget alkotnak párhuzamos társadalom formájában, és a jelek szerint éppen a patriarchális értékrend miatt sikeresek.

A nők számára kétféle forgatókönyv adódik: vagy kitalálják, hogyan tartható fenn a létszám nem patriarchális formában, vagy visszatérnek a patriarchátusba. Ha nem a ma ismert békés, szelíd nyugati férfiak oldalán, akkor a távolról látható marcona keletiek háztartásában, akik nőjogi konferenciák rendezése helyett röviden, erőszakosan oldják ezt meg. A többi forgatókönyv a fantasy műfajba tartozik.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a mai nyugati nőket kénytelenek vagyunk megmenteni a saját átgondolatlan terveik következményétől. Sokkal jobb egy vállaltan tökéletlen, de fenntartható jólétet biztosító társadalomban élni, mint egyáltalán nem élni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése