2017. január 25., szerda

Hogy állunk a hittel a fizikai világban? 3. rész

A közéleti kérdések megvitatásában való szenvedélyes részvételünk arra utal, hogy – sokszor öntudatlanul – minden ember hisz az abszolút Jóban, Rosszban, továbbá az egyetemes erkölcsi szabályokat érvényessé tevő egyetlen igaz(i) Istenben. Vagy legalábbis úgy tesz, mint aki hisz.
Szürkeállományunk a jelek szerint túlélésre, szaporodásra, energiaminimumra és maximális haszonra törekvő, praktikus, érdekvezérelt szerkezet, amelynek különböző területei nem különösebben kényesek az elméleti összhangra; fontosabbnak tartják a gyakorlati célok elérését holmi elvi következetességnél. Utóbbinak az is ellene hat, hogy agyrétegeink az egysejtűektől a hüllőkön és a majmokon át megőrizték az evolúciós múlt összes tanulságát és reflexét, mielőtt svájci sapkaként magukra húzták volna az önreflexió és a lelkiismeret emberi képességeit. Hogyan modellezhető a homo sapiens agyműködése a humánetológiai megfigyelések fényében?
1. Minden homo sapiens úgy érvel az esetek bizonyos százalékában, mint aki hisz Jóban, Rosszban és Istenben (JRI-ben), miközben ezt gyakran nem tudatosítja, kérdésre akár le is tagadja.
2. Ha az érvelő nem hinne JRI-ben, az jelentősen gyengítené a tárgyalási pozícióját, vitapartnerei nem vennék komolyan, ahogy a sóska-spenót típusú vitában megfogalmazott álláspontot sem vesszük komolyan. A JRI-hívő álláspontja előnyben van, a JRI-hit súlyt ad az érveinek.
3. A közéleti viták résztvevője ezért gyakorlati előnyszerzés céljából JRI-hit alapján érvel, függetlenül attól, hogy egyébként JRI-hívőnek vallja-e magát.
Ez az agyműködési modell megfordítja a JRI-vitákról kialakult helyzetképünket. A JRI-vita csak a felszínen szól a JRI-ről, lényegében viszont minden résztvevő a JRI-hit bázisát elfogadottnak véve érvel a saját közéleti céljai érdekében. A JRI-vita lényege ezek szerint, hogy a JRI-hit külső kinyilatkoztatáson (a Biblián) alapuljon, vagy szabadon alakíthassuk-e.
Érdekes kérdés, hogy egy nem JRI-hívő mennyiben hivatkozhat JRI-hitre közéleti vitában. Érvényes-e a hivatkozás JRI-hit nélkül, vagy nem?
Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése