2017. január 25., szerda

Hogy állunk a hittel a fizikai világban? 3. rész

A közéleti kérdések megvitatásában való szenvedélyes részvételünk arra utal, hogy – sokszor öntudatlanul – minden ember hisz az abszolút Jóban, Rosszban, továbbá az egyetemes erkölcsi szabályokat érvényessé tevő egyetlen igaz(i) Istenben. Vagy legalábbis úgy tesz, mint aki hisz.
Szürkeállományunk a jelek szerint túlélésre, szaporodásra, energiaminimumra és maximális haszonra törekvő, praktikus, érdekvezérelt szerkezet, amelynek különböző területei nem különösebben kényesek az elméleti összhangra; fontosabbnak tartják a gyakorlati célok elérését holmi elvi következetességnél. Utóbbinak az is ellene hat, hogy agyrétegeink az egysejtűektől a hüllőkön és a majmokon át megőrizték az evolúciós múlt összes tanulságát és reflexét, mielőtt svájci sapkaként magukra húzták volna az önreflexió és a lelkiismeret emberi képességeit. Hogyan modellezhető a homo sapiens agyműködése a humánetológiai megfigyelések fényében?
1. Minden homo sapiens úgy érvel az esetek bizonyos százalékában, mint aki hisz Jóban, Rosszban és Istenben (JRI-ben), miközben ezt gyakran nem tudatosítja, kérdésre akár le is tagadja.
2. Ha az érvelő nem hinne JRI-ben, az jelentősen gyengítené a tárgyalási pozícióját, vitapartnerei nem vennék komolyan, ahogy a sóska-spenót típusú vitában megfogalmazott álláspontot sem vesszük komolyan. A JRI-hívő álláspontja előnyben van, a JRI-hit súlyt ad az érveinek.
3. A közéleti viták résztvevője ezért gyakorlati előnyszerzés céljából JRI-hit alapján érvel, függetlenül attól, hogy egyébként JRI-hívőnek vallja-e magát.
Ez az agyműködési modell megfordítja a JRI-vitákról kialakult helyzetképünket. A JRI-vita csak a felszínen szól a JRI-ről, lényegében viszont minden résztvevő a JRI-hit bázisát elfogadottnak véve érvel a saját közéleti céljai érdekében. A JRI-vita lényege ezek szerint, hogy a JRI-hit külső kinyilatkoztatáson (a Biblián) alapuljon, vagy szabadon alakíthassuk-e.
Érdekes kérdés, hogy egy nem JRI-hívő mennyiben hivatkozhat JRI-hitre közéleti vitában. Érvényes-e a hivatkozás JRI-hit nélkül, vagy nem?
Folyt. köv.

1 megjegyzés:

  1. Fast Approval, Simple & Easy to Apply
    DR JAMES ERIC LENDER with Installment Loan
    Personal Loan
    Business Loan
    Loan Consolidation
    Approved loan in few hours
    Online Fund transfer services

    Please contact our financial advisor.
    Call us : 8929509036
    Whatsapp : 918929509036
    https://wa.me/918929509036
    Email financialserviceoffer876@gmail.com

    VálaszTörlés