2017. január 8., vasárnap

Konzervatív következetlenségek 3. rész

c. A haladás mint probléma
Egy átgondolatlan konzervatív körömszakadtáig ellenzi a változást, a haladást, miközben a világ mást sem tesz, mint változik és halad. Az átgondolatlan konzervatív így hülyét csinál magából, és lejáratja az elképzeléseit.
Holott a konzervatív álláspont körültekintő jövőképként is bemutatható: a konzervatív e felfogásban mindössze óvatos az elkerülhetetlen változással és haladással kapcsolatban, nem akarja ezeket siettetni vagy elkapkodni, de nem is áll ésszerűtlenül ellen az elkerülhetetlennek.
Példa: a konzervatív üzleti terv nem arról szól, hogy idén is mindent pont úgy csinálunk, mint tavaly, mert lefagyott az agyunk, hanem arról, hogy óvatos becslésekkel élünk, és kerüljük a túlzott kockázatvállalást. Nem ígérünk 20%-os növekedést akkor, amikor a piaci szereplők 5% körüli növekedésre számítanak. A konzervatív hitelfelvétel lényege nem az, hogy egyáltalán nem veszünk fel hitelt, hanem hogy körültekintően felmérjük az összes lehetséges kockázatot, és csak annyit vállalunk be, amit biztosan tudunk kezelni. Nem adósodunk el a fejünk búbjáig. A konzervatív becslés pedig értelemszerűen nem nulla, hanem óvatos, visszafogott. Az üzleti/pénzügyi életben ezt hívják konzervativizmusnak.
Megoldási javaslatom: ne akarjuk elkerülni azt, ami elkerülhetetlen, viszont legyünk körültekintőek, óvatosak, és a kockázatvállalás helyett a teljesíthetőségre összpontosítsunk. Ez népszerűvé és sikeressé teszi a konzervatív felfogást – mint a gazdaságban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése