2017. március 5., vasárnap

Úton a kereszt(y)én(y) együttműködés felé 6. rész

Amelyben körvonalazódik az útiterv
Bár ne Luther lett volna a protest ikonja: miért épp egy korlátolt, perlekedő, gyűlölködő, szabál'-az-szabál', szárazon fejközpontú fickónak köszönhetjük, hogy az összkereszténység globális etalonná vált?! Egy zsidógyűlölő holokauszt-előkészítőnek! Ha legalább ez a rész kimaradhatott volna a történetből!
Mindazonáltal javaslom, hogy ajándék tiltakozónak ne nézzük a fogát – mindnek szuvas. Protestvezetőt sajnos nem lehet katalógusból rendelni, és az időnkénti protestet mégis csak vezeti valaki, ilyen a dolgok természete. A nagy változások elindítóival nem szívesen ülnénk le baráti beszélgetésre. Kellemetlen emberek, de szükség van rájuk. Akárhogy is, itt állunk a terhelt múltunkkal mi kereszt(y)én(y)ek, és együtt kellene működnünk a jövőnk érdekében.
Az együttműködést előkészítendő, kijelentem, hogy protestánstól nem fogadok el észosztást antiszemitizmus ügyben – nézzen körül Luther háza táján, és fázósan húzza össze magán a mellényt.
Viszont természetesnek tartom, ha egy protestáns sem fogad el katolikustól kioktatást jólétügyben – nehogy már Mexikó tartson előadást az USA-nak a GDP-ről! Igazat adok annak a protestánsnak is, aki büszke az önálló, demokratikus gondolkodásra, a szorgalomra épülő munkaetikára. Ezek a protest legnagyobb értékei, a protestánsok lekörözték e téren a katolikusokat, nélkülük nem lennénk kiemelkedően versenyképesek a világban.
A kereszt(y)én(y) együttműködést szervezeti egység nélkül képzelem el, hiszen épp a kényszeres szervezeti egység megszűnése hozott ugrásszerű fejlődést. Úgy tudunk együttműködni a kereszt(y)én(y)ségben, ahogy a tehetséges muzsikusok a zenében: ki-ki azon a hangszeren játsszon, amelyiken a legjobban tud.
Eddig több energiát fordítottunk egymás hiányosságainak a kritizálására, mint a képességei hasznosítására, ideje ezen változtatni. Hogy a hegedűs nem hibátlanul zongorázik? A zongorista meg nem olyan szépen hegedül? Lehet, de a saját hangszerén ki-ki elég jó ahhoz, hogy elkezdődjön az együtt zenélés. Ugyanabból a kottából játszunk mind, és ez a lényeg.
Ilyen hangulatban ünnepeljük a protest 500. évfordulóját.
- vége -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése