2021. november 29., hétfő

A többség szerint a világ?

Választást a többségnek legjobban tetsző retorikával lehet nyerni. A legjobban persze olyan retorika is tetszhet, ami nem a valóságot, hanem azt írja le a legrózsaszínűbben, hogy a többség milyen világot szeretne. A többség legvágyottabb világképe pedig akár végletesen romantikus/irreális is lehet. Ilyennel is szoktak választást nyerni, majd bukni is hamar.
Az ellenzék tehát úgy is érvelhet, hogy a kétharmados törvényt egyszerű többséggel lehet módosítani, hogy az egyházi iskolák túlfinanszírozottak a nem egyháziakhoz képest, és hogy valójában nem egy Soros-terv telepítene, hanem konkrétan a mai miniszterelnök telepít migránsokat az országba. Ha ez egybevág a többség álláspontjával, akkor hatástalanok a tényalapú ellenérvek, ellenzéki győzelem várható.
A győzelem másnapjától kezdve azonban közbeszól a valóság: a hivatalba lépő kormány már jobban ki van téve a tényeknek és a minden iránt kritikus tömegek csipkelődésének. Ebből adódik a kérdés, hogy mennyire érdemes a többség vágyaira turbózni a többé-kevésbé tényszerűtlen retorikát. A válasz pedig egyszerű: a retorika és a tényanyag közötti ellentét legalább öt évig (egy ciklus + némi tartalék a következő győzelemhez) ne váljon feltűnővé a választói többség szemében.
Még jobb lenne, ha nem lenne lényeges ellentét szavak, tények és tettek között, de a mai hideg polgárháborús időkben (egymást kizáró jövőképek és véleménybuborékok vetélkedésében), továbbá a rátermett politikusok pszichopatoid személyisége tükrében ez nem lenne reális elvárás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése