2021. november 10., szerda

Mire ösztönöz a melegmese?

A bíróság kártérítésre kötelezte az újságot, amely pedofil színben tüntette fel a melegmesét is tartalmazó mesekönyv kiadóját. A bírók ugyanis bizonyítatlannak látták a jóhírrontásra alkalmas állítást. Újra fellángolt a vita arról, hogy befolyásolja-e a mese a nemi irányultságot.
A kérdés ennél általánosabban fogalmazódik meg: befolyásolja-e a mese a gyerek gondolkodását, szerepfelfogását, világlátását, viselkedését? Teljes a konszenzus: igen. A mese alapvetően befolyásolja a gyerek viselkedését és világlátását. Éppen ez a mesélés célja. A mese fejleszt, nevel, megoldásokat ad, szerepmintákkal szolgál. A hagyományos mesék archetipikus szerepcsírákat ültetnek el az agyban, amelyek a személyiségérés megfelelő pillanatában szárba szökkennek. Logikus, hogy aki alapvetően elégedetlen a jelen társadalom gondolkodásával, az rárepül a lehetőségre, hogy átprogramozza a jövő felnőtteinek agyát.
A kérdés ezek után, hogy miért akarnak szakemberek is ellenkező látszatot kelteni a melegmesés kötet kapcsán. A válasz pedig, hogy politikai okból. Akinek erős, és ráadásul beteljesületlen politikai preferenciái vannak, gyengénlátóvá válik más szempontokra, így a szakmaiakra is. És ha elég meggyőzően iskolázott hozzá, "ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes" szerepbe helyezkedhet, úgy vélve, a tájékozatlan közvélemény diplomatiszteletből simán elhiszi, hogy minden mese döntően befolyásol, kivéve a melegmesét, mert az egyáltalán nem. "Nekem elhiheted, szakember vagyok." Tényleg?
Tanulság: úgynevezett szakember is folytathat ideológiai nyomulást, ha a politikai indulatai kiszorítják az agyából a szakmát. A bíróság pedig sok esetben "nem igazságot szolgáltat, hanem jogot", igazolva a jogászkörökben keringő cinikus aranyköpést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése