2022. április 7., csütörtök

Ukrajnában a helyzet...

Szinte mindenkinek igaza van Ukrajnával kapcsolatban, legalább részben: 1. aki szerint az USA az ukrán konfliktuson keresztül egyszerre gyöngítené Oroszországot és benne a Putyin-rezsimet, valamint Európát, növelve a saját befolyását és üzleti esélyeit, nem utolsósorban hozzáférve Ukrajna ásványkincseihez; 2. aki szerint Oroszországot szándékosan provokálták addig-addig, míg katonai megoldás után nyúlt; 3. aki szerint az ukrán vezetés felelőtlenül kockáztatja a lakosai életét; 4. aki szerint a stratégia része, hogy atrocitások diszkreditálják az orosz felet; 5. aki szerint a fegyverszállítások kiszélesítik a konfliktust; 6. aki szerint Oroszországgal szemben intézkedések kellenek; 7. aki szerint a gáz- és olajszankciók nem a címzettnek ártanak, hanem a kirovóknak; 8. aki szerint a szankciók Kína felé tolják Oroszországot, és ez hosszú távon hátránnyal jár, például Tajvanra nézve; 9. aki szerint békét kell teremteni mielőbb, bár senki sem tudja, hogyan; 10. aki szerint az energia alkalmasabb zsarolásra az atomfegyvereknél; 11. aki szerint az emberiség egyelőre védtelen az energiazsarolással szemben; 12. aki szerint ez a háború (is) kimondhatatlanul borzalmas.
Ami részben vitatható: 1. hogy az USA elítélhető módon hajt az ásványkincsekre, mivel ez jobb, korrekt kereskedelmi alapon, mint ha Oroszország teszi rájuk a kezét katonai alapon; 2. hogy a Putyin-rezsimet végletekig kellett provokálni, hiszen szemlátomást régóta készült a lerohanásra, csak ürügyre várt, ráadásul jó ürügyre sem volt szükség, az orosz fake news nagyüzemben bármikor felturbóznak egy rosszat.
Ami pedig egyáltalán nem helytálló: 1. hogy Putyin csak a legitim orosz érdekeket képviseli, mivel az ütközőzónához ragaszkodás nem legitim érdek, ez időhúzás volt az annektálási tervhez; 2. hogy Putyint békén kellett volna hagyni, és akkor békén marad, mert az előző pontból következően ez nem lett volna így.
Csaknem mindenkinek minden szempontból igaza van tehát... egyszerre. És egyik részigazság sem kulcs a megoldáshoz. Az Ukrajnában kirobbant háború bonyolult nagyhatalmi sakkjátszma, amelyben az ukránok mintegy önként jelentkeztek gyalognak, remélve, hogy kisül ebből valami pecsenye. Mivel várakozáson felüli hősiességet tanúsítanak, könnyen lehet, hogy tényleg kisül, például némi területvesztésért cserébe a jelenleginél erősebb függetlenségi garancia.
Viszont senki nem megy sokra a maga részben-egészben helytálló meglátásaival, mert a békéhez békét kellene akarni, és azt egyelőre senki sem akar őszintén (talán rajtunk, magyarokon kívül). Az USA a folytatásban érdekelt, hogy Putyin a lehető legjobban beégjen a brutális túlkapásaival, Európa meg rommá szankciózza önnön gazdaságát. Az ukránok is a folytatásban érdekeltek, mert minél nagyobb a nemzetközi felháborodás, annál több klubba kaphatnak soron kívül belépőt, és közben még a korábban elvesztett területekből is visszaszerezhetnek egyet-mást. Putyin is folytatásra van ösztönözve, mert az eddigi vérengzést és sok ezer sorkatona értelmetlen halálát a legprofibb álhírgyártás sem tudja békeidőben sikerként elfogadtatni a közvéleménnyel.
Elméletben tudható, hogy a sakkozókat kellene döntetlenhirdetésre ösztönző helyzetbe hozni, de gyakorlati lépésötletek híján ez egyelőre csak elmélet. Sajnos a béke bekövetkezte jelenleg nagyjából annyira váratlan lenne, mint február végén a háború kitörése – ennek ellenére legfőbb reményünk legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése