2022. április 27., szerda

Mindaz, amit nem akartál tudni a propaganda-újságírásról

Propaganda, amikor egy hírforrás ténybeszámolók helyett/ürügyén a számára kedves politikai oldalt fényezi, a neki kevésbé tetsző oldalt meg ekézi, nyüstöli, gyepálja.
Ha a fenti meghatározás tükrében végignézzük a magyar médiát, arra jutunk, hogy igen, a kormányoldalhoz sorolható média a kormányt fényezi, az ellenzéket meg ekézi, nyüstöli, gyepálja.
Majd továbbhaladva arra is, hogy az ellenzékhez sorolható (noha magát függetlennek illetve objektívnek állító) média a kormányt ekézi, nyüstöli, gyepálja, gyalulja, esztergálja, forgácsolja, kártolja, tárcsázza, boronálja, boncolja, taxidermiázza, az ellenzéket meg simogatva paskolja, és a számára kedves ellenzékieket egyenesen fényezi, PR-ezi, kommendálja, emberközelbe hozza, propagálja.
Amikor az ellenzéki érzületű médiafogyasztó felháborodva elfordul a kormányoldali "propaganda" médiától, nem a független tényekre irányítja a figyelmét, hanem a saját oldalának propagandamédiájából merít számára szimpatikusabb narratívákat. Az objektivitás nem szexi. Ha az lenne, több millió magyar kutatná izgatottan, hogy bal- vagy jobboldali narratívákkal mosatja-e a mindennapokban az agyát.
Hogyan íródik az ellenzéki sajtó? Nagyon egyszerűen: a kormányról rosszat vagy semmit; az ellenzékről meg fanyalgásnak tűnő jót. Ha a hír a kormánnyal kapcsolatos, az újságíró feladata megtalálni ezer kedvező részlet között is azt, ami negatívan tálalható, és kidomborítani. Ha pedig az ellenzékről szól a hír, csipetnyi negativitás mellé ügyesen odatoldani a PR-t, amitől az olvasóban olyan benyomás alakul ki sorok között , hogy "kormány: nagyon nem", "ellenzék: orrbefogva oda tedd az x-et". Honnan derül ki az oldalszimpátia? Meg kell nézni, melyik oldallal foglalkozva keresik minden jóban a rosszat, és melyiknél találják meg minden rosszban a jót...
Ha az objektivitás igényével nézzük végig a magyar médiát, arra jutunk, hogy igen, A-tól Z-ig propagandával foglalkozik minden hírforrás, csak a bal-lib oldalon a "független" jelzőt is bevetik propagandaeszközként, míg konzervatív oldalon színt vallanak.
A magyar médiapalettán nincs egyetlen, akár csak távolról független hírforrás sem, ami sajnálatos és orvosolandó – de nem az úgynevezett "független", "objektív" sajtó által. Mi történne ugyanis, ha az ú.n. "független" sajtót követelők vágya teljesülne? Hogy attól kezdve kizárólag bal-lib propagandához jutna a hírfogyasztó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése