2022. szeptember 29., csütörtök

Az új Jalta esete a magyarokkal

Az ukrajnai helyzet fura alakulását figyelve mintha kibontakozna egy mesterterv, miszerint a nyugati civilizáció határa kitolódik az orosz határig, és minden további ebből van levezetve: 1. Ukrajna önálló entitássá válik, amihez identitás kell, tehát vad nemzetépítés jön és a kisebbségek figyelmen kívül hagyása; 2. nagyhatalmi háttéralku, mint anno Jaltában, hogy a terv ne akadjon el; 3. Oroszország berántása a játszmába, akár katonai konfliktus árán is; 4. menet közben a vitatott területek ásványkincseinek megszerzése. Már megint jól lezsírozták a fejünk felett.
Ha van egy ilyen titkos terv, az megmagyarázza, miért söprik minden fórumon félre az ukrajnai kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok jogainak kérdését. Legutóbb az Európa Tanács nyilatkozta, hogy nem készít erről jelentést, mert... nem aktuális.
Emlékezhetünk, hogy Trianon is elsősorban a Monarchia szétverésére irányult, mi magyarok járulékos veszteség lettünk ennek során. Tehát a Nagy Ukrajnai Sakkjátszma átlátása nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk, hiszen nem akarunk ezúttal is járulékos veszteséggé válni.
Célszerű tudatosítani, hogy geopolitikai törésvonalon vagyunk, ahol sűrűn reng a föld... és bár többnyire nem minket akar elnyelni, járulékosan mi is bele-belecsúszunk. Rengésbiztossá kell tennünk magunkat, ki kell nőnünk a nagyhatalmak által rendszeresen beáldozott gyalog szerepéből. Hogyan?
Úgy, hogy ezentúl nem a nagyok balekjaként sodródunk, hanem saját mestertervet dolgozunk ki, amelyben a nagyok válnak eszközzé. Nincs igazán más választásunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése