2022. szeptember 16., péntek

Végre: itt az árnyékkormány!

A következő hetek izgalmas témája lehet a Gyurcsány Ferenc által beharangozott árnyékkormány. A Fidesz természetesen bírálja már az ötletet is... Természetesen? Az árnyékkormány a brit demokrácia egyik legjobb, leginspirálóbb kelléke, így aztán nem egészen megfontolt dolog nekiesni. Vessünk egy pillantást a brit árnyékkormányra.
Mivel foglalkozik egy árnyékkormány? Rendszeresen kommentálja a kormány intézkedéseit, ha pl. az oktatási miniszter bejelent egy új szabályt, az árnyék-oktatási miniszter bejelenti, hogy ez igazságtalan és elhibázott, ő épp ellenkező szabályt hozott volna. A hónapok, évek során a választóban kialakul egy kép az ellenzékről: milyen intézkedések várhatók a kormányra kerülésük esetén.
Magyarországon már régen létre kellett volna hozni az ellenzéki árnyékkormányt, ám ez nem véletlenül nem történt meg. Az árnyékkormánynak valamiféle felelőssége van, amit az ellenzékiek - úgy tűnt idáig - nem szeretnének felvállalni. Ha az árnyékkormány hétfőn bejelenti, hogy ingyen tejet osztana, kedden, hogy mellé mézet is, szerdán, hogy az ország nevét Kánaánra módosítaná, akkor legkésőbb csütörtökön felmerül a választókban a kérdés, hogy mekkora ennek a realitása. És nem biztos, hogy egy így működő árnyékkormány népszerűbbé tenné az ellenzéket.
Ebből következik, hogy rátermett politikus nem ilyen árnyékkormányt működtet. Gyurcsány Ferenctől sok mindent el lehet vitatni, a rátermettséget nem célszerű, hiszen ha kicsinyke ellenzéki dombon is, de ügyes manővereknek köszönhetően ma ő kukorékol. Tehát tej-méz nem várható, virtuális demokráciaépítés annál inkább: hatáskörök visszaadása, fékek-ellensúlyok visszaépítése, stb. Amire a kormány majd reagálhat, és így tovább.
Akárhogy is, kibontakozhatnak egyfajta ellenzéki alternatíva körvonalai, és ez jó fejlemény. A mindenkori kormánynak jobban meg kell dolgoznia a pénzéért, a választók javára. Éljen az árnyékkormány mint nagyszerű közpolitikai találmány!
Máris meg lehet fontolni az árnyékkormány első bejelentését: Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon, és addig marad a válság, amíg marad Orbán. Ha az eddigi ellenzéki politizálás kontextusába helyezzük e közlést, kétségeink támadhatnak, de sebaj. A lényeg a közpolitikai altervatívák színpadra kerülése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése