2022. szeptember 26., hétfő

Miért nincs és nem is lesz meghaladva a vallás

Mert 1. a vallásnak tulajdonított problémák és vadhajtások valójában az ember működésének problémái/vadhajtásai, és mert 2. az ember szükségképpen vallásosan viselkedik akkor is, amikor vallástalannak véli magát, a "meghaladás" vélelme (pl. a woke megigazulás tudata) maga is vallás.
1. A vallásoknak tulajdonítják a háborúkat, konfliktusokat, az indulatos közéletet, a butaságot, sötétséget, fanatizmust, a kritikátlan rajongást/gyűlölködést, a kirekesztő hajlamot, a bigott/vaskalapos erkölcsi felfogást, a szegénységet, az elnyomás elfogadását, és így tovább, egyesek lényegében minden rosszért a világon a vallásokat teszik felelőssé. Ha ez így lenne, akkor a vallást "meghaladó", vagy legalábbis meghaladni igyekvő közösségek mindenkor jobban, békésebben, fejlettebben élnének, és így fokozatosan elterjedne a modelljük, azaz a vallásosság önmegszüntető jelenség lenne, a kultúrevolúció során lassacskán kihalna. Száz év múlva nem csak templomba nem járna senki, hanem ösztönösen szitkozódva sem emlegetné Istent. A vallásra mumusként mutatók annyiban igazolva láthatják az elméletüket, hogy évről évre csökken a felmérésekben magukat elkötelezetten vallásosnak mondók aránya. És - a vallásra mumusként mutatók modellje szerint - ezzel párhuzamosan a világ is egyre jobb hellyé kellene, hogy váljon, azaz kevesebb konfliktust, nyugodtabb közéletet, nagyobb jólétet és tudást kellene tapasztalnunk. Ezzel szemben a nyugodtabb közélet látszatát csak ott tapasztaljuk, ahol a bal-lib sajtó egyeduralkodóvá vált, és a média immár nem írja meg, hogy az utca embere valójában miről mit gondol. A technikai jólét valóban nő, de ezzel párhuzamosan az elégedetlenség, a tudatlanság és a tájékoztatlanság is. A tolerancia pedig amennyire fokozódik a másság iránt, annyira csökken a nem másság felé, azaz a tényleges sokszínűség szeretete helyett a hagyományok gyűlölete terjed, egyre kritikátlanabbul, egyre vaskalaposabban és fanatikusabban. Ha elfogadjuk a felmérések alapján, hogy visszaszorulóban a formális vallásosság, el kell gondolkodnunk, vajon miért nem csökkennek, sőt inkább fokozódnak a "vallás"-nak tulajdonított problémák. Kézenfekvő a válasz, hogy az említett problémák formális vallások nélkül is jelen voltak, vannak, lesznek, sőt a "meghaladásban" még súlyosbodnak is. Jól mutatja ezt a világiságban és vele párhuzamosan a totalitárius tömeggyilkosságokban is rekorder 20. század.
2. Az indulat, butaság, bigottság, konfliktuskeresés ugyanúgy jellemzi a vegánokat/húsevőket, liberálisokat/kollektivistákat, baloldaliakat/jobboldaliakat, globalistákat/nemzetieket, mintha a felfogásuk egyben a vallásuk lenne. Mert az is, csak informálisan és ezért átgondolatlanul. A formális vallások helyét nem a vallástalanság, hanem a néven nevezetlen és rendszerezetlen vallásszerűségek veszik át. Azaz a vallásos viselkedés így nem haladható meg, mindössze tudat alá szorul, öntudatlanná és kontrollálatlanabbá válik. A vegán embernek nem tűnik fel, mennyire lenézi más felfogású embertársait a maga erkölcsi piedesztáljáról, sem a környezetvédőnek, hogy bigott elvárásokat támaszt és lelkileg zsarolja embertársait, ahogy a "kritikai gondolkodó" baloldalinak sem, hogy a számára szimpatikus ideológiákért kritikátlanul rajong, és a liberálisban sem tudatosul, hogy dühödten cenzúrázza a másként gondolkodókat (nota bene: egy konzervatív is gyakran rajong az ideológiájáért, ám közben nem véli magát nyitottnak és kritikai gondolkodónak, az efféle ellentmondás bal-lib sajátosság). Ironikus, hogy még a vallás lényegéből fakadónak vélt lelkiismeret-furdalás sem csökkent, csupán más alakot öltött: a "posztkeresztény" ember pl. nem a házasság előtti szexen stresszel, hanem azon, hogy mit eszik, hogyan kezeli a szemetét, és hogy néha megkísérti egy-egy sátáni nem PC gondolat...
Gyakorlati példa: ha az elektromos rollert a járművek meghaladásának fogjuk fel, abból rengeteg baleset és hosszú távon közlekedési káosz lesz; ha ellenben tudatosítjuk, hogy nem valamiféle felsőbb rendű meghaladás, hanem prózai módon maga is a közlekedési eszközök egyike és ekként szabályozzuk, helyreáll a rend.
Mi a megoldás: ha békésebb, jólétibb, tanultabb, tájékozottabb és toleránsabb világot szeretnénk, a "vallás meghaladását" célszerű informális vallásnak tekinteni és akként kezelni. A vállaltan vallásos emberre ugyanis jellemző egy felsőbb tekintély előtti főhajtás és némi önkritika, önkorlátozás, visszafogottság. Ezt kell megkövetelni a "meghaladótól" is. Nem lesz könnyű egy liberálissal megértetni, hogy a hozzá képesti "másság" fanatikus kiszorítása miért, milyen felsőbb tekintély előtt meghajolva kerülendő, ám megértetni szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése