2022. október 19., szerda

Gyógymód putyinitiszre

Ahogy közeledik a tél és durvul a szomszédban folyó háború, a fűtéshiányra számító európai megmondók elővetetik a jégeralsót, az inflációt/recessziót/armageddonveszélyt a "béke ára"-ként emlegetik, és árulónak tartják, aki "béke" helyett beérné holmi tűzszünettel. A szónoki "béke"vágy egyre harciasabb, és ez nem jó, nem jó, nem jó jel. Érdemes újra átgondolnunk, hogyan manővereződtünk bele ebbe a sarokba, és hogyan gyógyulhatnánk ki a heveny putyinitiszünkből, mielőtt krónikássá válik.
Úgy kezdődött, hogy az USA azt gondolta, megszorongatja egy kicsit a fogatlan oroszlánná váló posztszovjet oroszokat: távolítja tőlük Ukrajnát, közelebb tolja a NATO-t, és közben ráteszi a kezét a térség ásványkészletére, nehogy az oroszok nyúlják le. Hírszerzési adatok alapján tudták, hogy Putyin birodalomrestauráló ambíciókat dédelget, ezért úgy irányították az események menetét, hogy a komplex forgatókönyv a felszínen egyoldalú agressziónak nézzen ki, amire hivatkozva egységfronttal támadhat vissza a "béke"tábor. Ebben a forgatókönyvben senki nem akar békét, az elképzelés arról szól, hogy a nyugat mindenben győz, az oroszok mindenben veszítenek. Ami érthetővé teszi, miért nem elég a tűzszünet.
Ám atomnagyhatalomról lévén szó, nem az a kérdés, hogyan kényszeríthető térdre, sőt üthető ki teljesen, hanem hogy hogyan csökkenthető egy-két számmal a mellénymérete, hogyan tehető egy-két fokozattal kevésbé diktatorikussá. Amíg a fél galaxisra elég atomtöltete van, ennél többet reálisan elérni nem lehet. Ez egy teljesen más probléma, mint a "béke", ami semmiképp sem lesz, még középtávon sem. Technokrata sémával: adott egy zárt tornaterem, benne túszul ejtett nők és gyerekek, velük szemben egy elszánt láncfűrészes; mit tudunk kívülről mondani neki, amivel megfékezzük a mészárlást? Aztán, ha már kevésbé fenyegeti a túszokat, az egy új forgatókönyv - és ne feledjük, a legtöbb hadúr nem háborúban, hanem hétköznapi jóléti elvárásokkal szemben bukik meg.
Ezt a technokrata túsztárgyaló-jólétkihívásos modellt kell tisztességgel kidolgozni és végrehajtani, hogy kigyógyuljunk a putyinitiszből. Pl. szabad-e finom szendvicseket és dobozos sört küldeni a láncfűrészesnek, vagy az egyetlen kötelező-etikus eljárás bűzbombával, anyjagyalázással, kerepeléssel, vöröshangyákkal és minden más lehetséges, noha tutira nem működő eszközzel a "békéig" bosszantani? Minden ép eszű magánember tudja a választ. Hogy lehet, hogy csak a "profi stratégák" nem?

5 megjegyzés:

  1. Hacsak már nem ismered, ajánlom ezt a hatrészes filmet: https://www.youtube.com/playlist?list=PLXoujgzuzBV5BQOmjJce-PG3iu-p-E-hw. Innen nézve minden egészen más értelmet nyer.

    VálaszTörlés
  2. https://www.globalresearch.ca/ - Ezt sem árt olvasgatni.

    VálaszTörlés
  3. Nem tűnnek annyira relevánsnak, mint túlhabosított megélhetési konteóknak. (Sajnos, mert Fergusson egyébként jó dolgokat is írt.)

    VálaszTörlés
  4. Azért tartom mégis megfontolásra érdemesnek a sorozatot, mert világossá teszi, hogy minden "politika" mögött gazdasági tényezők állnak, azaz sok-sok pénz. A mostani helyzet sem kivétel, egy jottányit sem.

    A "konteóval", felteszem, a weboldalt illeted. Az én élményem ezzel a weboldallal (amelyet egyébként alig-alig olvasok) az alábbi: amikor a covid kitört, volt egy gyanúm, és utánajártam. Legitim weblapok legitim forrásait kutattam végig, és a végére összeállt egy kép. Ekkor teszteltem, vajon van-e más is, aki hasonló képet kapott. Így bukkantam rá merő véletlenül a weblapra, ahol szinte szószerint ugyanazt a képet látták/látják, amelyre saját egyszerű logikai utamon jutottam. Innen tudtam, hogy nem konteót gyártottam. Ezután 2 évig a weboldal felé sem néztem. Ám ugyanez történt a mostani krízist kapcsán is. A teóriámat leteszteltem a weblapon, és újfent szinte azonos nézeteket, következtetéseket olvastam. Szóval nekem arra jó, hogy megerősít, hogy nem látom irreálisan a világot. És ekkor a világ már nem is érdekel tovább, mert ezek a figurák, akik a krízist naponta kavarják, halálosan unalmasan kiszámíthatók és átlátszók. Nem érik meg az intelligens elemzést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A konteó, ami tényleg megmagyarázza a helyzetet, már nem konteó. Egyetértek, hogy minél több irányból kell tájékozódni.

      Törlés