2022. november 9., szerda

A ferencvárosi polgármester esete a médiával

Miután szemléltette, hogy csak a neki szimpatikus médiával áll szóba, a polgármester újabb körben igyekezett bizonyítani, hogy a neki nem szimpatikus az nem is média. Magánemberként lehetne igaza annyiban, hogy a bejátszott jelenet alpári és bőven elég ok a sértődésre. (Jeszenszky Zsolt "politikai hobbista" azóta elnézést is kért érte.) Polgármesterként viszont jól tenné, ha belátná, hogy az alpári média is média, továbbá hogy az alpári nem egyenlő a fizetett propagandával, és hogy egy alpári média épp nem alpári kérdésére okosabb válaszolni. Válaszába aztán beépíthette volna, hogy emberileg mit gondol - és jól jött volna ki belőle! Kár, hogy nem ezt tette, vagy más megközelítésben szerencsére, őszintén demonstrálta, milyen lenne a médiahelyzet, ha ő személyesen alakítaná. Nos, az egy elvtelenül elfogult médiahelyzet lenne, amiben gátlástalan bal-lib propagandával tömnék a közönséget. (Nem közvetlenül fizetettel, hiszen az elkötelezetten "független" bal-lib újságírók kézen-közön keringő juttatásokért tolják a maguk propagandáját.)
A magyar média balfelén is bőven akad alpáriság, karaktergyilkosság, színvonal alatti önvállveregetés, ami a konzi oldalnak fáj, az elkövetőknek és közönségüknek meg örömöt okoz, eszük ágában sincs abbahagyni. Aki régóta követi a híranyagot, tapasztalhatta, hogy a Fidesz minden tagjára, és különösen az elnökére azóta vadásznak a karaktergyilkosok, hogy elhagyta az akol melegét (a kilencvenes évek közepén kilépett az SZDSZ árnyékából). Az régen volt, ám az elkötelezett propagandisták lejárató munkája azóta töretlen. A konzi oldalon ha van svájci sapka, ha nincs, vagy esetleg van is, nincs is, soha nem tud jó lenni az elkötelezettek médiamunkájában. Más szóval, a polgármester abból kapott rövid ízelítőt, amit elvbarátai évtizedek óta nyomnak. Nem tetszik neki? Szóljon az elvbarátoknak, hogy álljanak le a saját oldalán, és nyomban kitör a médiabéke.
Az alpáriság persze nem fog megszűnni, hiszen nem csak kocsmában és diáktüntetésen él és virul, hanem az "irodalomban", a "színházakban", "értelmiségi" körökben is menő és trendi. Továbbá, küszöb alatti színvonalon lehet megfogni mindkét politikai oldal szélét. Amíg balról nem mondanak le a balszélről, jobbról sem lehet ilyenre számítani. Még továbbá, a teljesen spontán kialakult brit sajtó csak szerencsésebb pillanataiban olyan kevéssé alpári, mint magyar megfelelője, az idő túlnyomó részében annál sokkal alpáribb, zsigeribb, IQ-deficitesebb és színvonaltalanabb. Egy-egy fapados londoni kiruccanás alkalmával érdemes (noha fájdalmas) lapozgatni a tabloidokat. Hosszú távon minden rendszer a spontán irányba gravitál, tehát a színvonal nálunk is süllyedni fog. Logikus, hogy az újságírók azt írják, amit a közönség megvesz, és amivel a baráti politikusok/üzletemberek nyernek - csak a brit sajtó tulajdonosai politikailag szimmetrikusabbak, így az a rendszer kívülről és összességében már-már szabadnak és függetlennek hat, holott belső nézetben kb. szimmetrikusan elfogult és elkötelezett. Ez a múlt-jövő, erre számíthatunk mi is.
Érdemes még kitérni a polgármester médiaafférja keretében előhúzott azon érvre, hogy "Orbán Viktor 12 éve nem nyilatkozik ellenzéki médiának": egyrészt, őt nem 1 percben karaktergyilkolták előzményként, hanem addigra már 15 (mára pedig 27) éve; másrészt, ő is csak azóta választhat fórumot, amióta még ez is növeli a népszerűségét. Előtte jól megfontolt érdekében állt mindenfelé – így karaktergyilkosainak is – nyilatkozni. A ferencvárosi polgármester "simán" elérheti ezt az állapotot: válasszák meg párszor kétharmaddal, az általa vezetett kerület polgárai húzzák ki magukat büszkén, hogy ilyen polgijuk van, a Rózsadombról költözzenek oda az elégedetlenek, mondván, hogy a Ferencváros sokkal jobb hely, a legjobb hely a világon, és ezt mind a polgármesternek köszönhetik! Nos, ilyen Ferencváros? Majd ha ilyen lesz, akkor a polgármester is megválogathatja, hogy kinek a kérdéseire válaszol.
Összegezve: a jelen helyzetben a polgármester nem csak önmagát járatta le az ügyetlen médiaszerepléseivel, hanem a "szabad"-"független" médiáról folyó szövegelés lólábát is látványosan kilógatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése