2022. november 2., szerda

BBC-örökzöldek: abortusz, két tételben

A Rishi Sunak vezetésével felálló új brit kormány egyik első intézkedésként 150 méteres védő övezetet húz az abortuszklinikák köré, hogy az életpártiak ne "zaklathassák" az "egészségügyi ellátásra" jelentkező nőket. A szigetországban szokásban van ugyanis sokkoló magzati képekkel, beszólásokkal és érzelmi nyomásgyakorlással elvenni az abortuszra menők, illetve az abortuszban közreműködők kedvét. A frissen elfogadott törvényjavaslat szerint a jövőben ezt csak 150 méteres pufferzónán kívül tehetik, ellenkező esetben akár fél év börtönbüntetés vár a demonstrálókra. Bár a törvényjavaslat előkészítése jó ideje folyt már, így nem kapcsolódik kifejezetten az új kormányhoz, mégis aligha véletlen, hogy előbb fogadták el, mint a néhány hete összeomlott költségvetés új változatát. Utóbbi ugyanis késik, talán erről hivatott elterelni a figyelmet a védő övezet.
Az Egyesült Államokban pedig újra tagállami hatáskörbe került az abortusz szabályozása. Korábban a Roe vs. Wade ügyben hozott legfelsőbb bírósági ítélet szövetségi szintre emelte a kérdést (e téren elvonta a tagállamok hatáskörét), a Donald Trump által kinevezett bírákkal konzervatív többségűvé vált Legfelsőbb Bíróság viszont hatályon kívül helyezte a határozatot, így újra a tagállamok döntenek az abortusz szabályairól. Ki is tört a felháborodás a szigorító államokban. November 8-án félidős választásokat tartanak, és az abortusz újra kampánytéma. A linkelt videó frappáns érveiből kiderül, hogy az életpártiak a magzat jogaiért, a döntéspártiak pedig az anya "egészségügyi" jogaiért és autonómiájáért állnak ki.
Közéleti szempontból az abortusz nagy indulatokat mozgató gumicsont: 1. a vita a hivatalos szabályozásról folyik, miközben a jelenség csak addig marad hivatalos keretben, amíg az viszonylag megengedő, így a szigorítás többnyire illúzió; 2. továbbá, a döntéspártiak sem bánják, ha viszonylag kevés az abortusz, amíg megvan rá a jog; 3. a cinikus realisták megjegyzik, hogy mivel az abortuszok többsége low-life körökben történik, a low-life réteg zsugorodásával javul a társadalom összetétele, csökken a szegénység, tanulatlanság, erőszak és bűnözés; 4. az abortusz iránti igényt főként a nők körülményeinek javulása csökkenti, ez pedig nem annyira törvénnyel, mint közjóléttel befolyásolható, és vajon melyik kormány vállalja ma bátran, hogy az abortusz iránti spontán igény alakulásával (is) mérjék a teljesítményét? Összességében: az abortusz hivatalos szabályozásáról folytatott heves vita teljességgel elmegy a lényeg mellett, főként figyelemelterelésre alkalmas.
Nagyjából az előző bekezdésben írt komplexitást tükrözi a hazai helyzet: nincs védő övezet, de nincs klinikaközeli tiltakozás sem; az abortusz lényegében szabad, de mindenki örül, ha kevesen élnek a jogával; a kormány (érdemben) nem szigorít, és az abortusz iránti spontán (soktényezős) igény alakulásával sem szeretné méretni magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése