2022. november 16., szerda

Erőleves a józan észnek (félidős választás az USA-ban)

Az amerikai választások eredménye nagyjából kialakult, a republikánusok - várható módon - megszerezték a képviselőházi többséget, de a szenátust már nem tudták maguk felé billenteni. Miközben a demokraták, élükön az "elnökkel", hibát hibára halmoztak, népszerűtlennél népszerűtlenebb intézkedésekkel nehéz helyzetbe hozták a népet, a republikánusok, élükön az ex-"elnökkel", nem tudtak ebből profitálni. Utóbbi hiába jelentette be, hogy újraindul 2024-ben, erre valószínűleg nem adnak neki lehetőséget. Fejcsere várható.
Szerencsére vannak tehetséges és sikeres új arcok, érdemes megismerni őket: Florida jelentős többséggel újraválasztott kormányzója, Ron DeSantis határozottan kiáll az értékrendjéért, és úgy tűnik, kedve is lenne elnökjelöltté válni. Dél-Dakota újraválasztott kormányzója, Kristi Noem pedig támogathatja ebben.
Ha csupán e felett örömködne a poszt, beleesne a pártosság csapdájába, de többről van itt szó: a(z általános emberi) józan észről. Miben áll az új arcok bátorsága? Abban, hogy orkánszerű média ellenszélben is ki merik mondani és meg merik tenni, amit oly sokan nem, például hogy a férfi nem tud szülni, vagy hogy férfitestű sportoló ne indulhasson női mezőnyben. Néhány éve ehhez még nem kellett bátorság, ma meg civil kurázsi díjat lehet vele nyerni. És remélhetőleg amerikai elnökséget 2024-ben.
Nem az a lényeg, hogy republikánus kerüljön a Fehér Házba, hanem hogy aki oda kerül, az úgy általában a józan ész oldalán álljon, és meg tudja valósítani az elképzeléseit.
A magyar ellenzék pedig tanulhat a folyamatból: aki nyerni akar, szövetkezzen a józan ésszel, gyakorlati eredményekért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése