2022. november 4., péntek

Ízelítő a bal-lib "médiaszabadság"-ból

Az ATV-be meghívott ferencvárosi polgármester bemutatta, mit gondol egy baloldali és liberális politikus a "médiaszabadság"-ról: a neki tetsző média legyen egyeduralkodó, a neki nem tetsző meg tűnjön el a föld színéről. Számos tanulság adódik ebből.
1. A magyar médiahelyzet kiegyensúlyozottabbá válását olyan ötlet lenne a ferencvárosi polgármestertől illetve a hasonlóan gondolkodóktól várni, mint Sztálintól remélni demokratikus fordulatot. Ha a magyar demokrácia/média helyzete miatt aggódó nyugatiak a kormánymédiánál függetlenebb/demokratikusabban gondolkodó szereplőket keresnek, az ellenzék soraiban nem fogják őket fellelni.
2. A polgármester kirohanása praktikus trükk is volt, amivel elkerülte, hogy válaszoljon egy-két kényes kérdésre. A kényes kérdéseket azonban hosszú távon aligha jó üzlet ócska fizetett propagandának titulálni, a választók előbb-utóbb kikényszerítik a választ, és szavazatmegvonással büntetik a sunnyogást.
3. A rendszervált(oz)(tat)ás után a sajtó döntő része össztűz alá vette Antall József kormányát, amelynek tagjai vicsorogva reagáltak a szerintük méltatlan és igazságtalan ellenszélre. Akkor a pálya egyértelműen bal-lib irányba lejtett. Orbán Viktor fokozatosan kiépítette az ellenpólust, így most a pálya nem lejt balra, de vajon jobbra lejt? Ezt nem lehet csupán annak alapján megállapítani, hogy a bal-libek szemlátomást mást igényelnének.
4. A politika többek között cukisági verseny, ellenszélben is: aki vicsorogva reagál a neki nem tetsző kérdésekre, az önmagát bünteti, cukisághátrányba kerül. Könnyű bájosnak lenni, amikor baráti riporterek "alákérdeznek", ingyen PR-t biztosítva. Egy politikus rátermettségét abból lehet megítélni, hogy hogyan kezeli, amikor épp nem kérdeznek alá.
5. A polgármester jól tenné, ha interjúleckéket venne, és hozzászokna az elegáns válaszadáshoz. Ajánlott tananyag: megerősödve jött ki egy sokkal kellemetlenebb helyzetből például a főpolgármester, és az Utolsó Liberális Mohikán is ügyesen manőverezik ellenszélben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése