2022. december 11., vasárnap

EU-póker kezdőknek

Korai lenne eredményt hirdetni az uniós támogatások felfüggesztéséről/folyósításáról szóló izgalmas játszmában? Lehet, ám így sokkal érdekesebb. A felek ráutaló magatartásából már kiolvasható a várható kimenetel.
Mint ismeretes, "korrupcióval kapcsolatos aggodalmak" miatt, és az orvoslásukra tett magyar lépések ellenére, az EU Bizottsága a hazánknak járó fejlesztési pénzek egy részének felfüggesztését javasolja, és amennyiben év végéig nem változik a helyzet, jelentős összeg (7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint) végleg elvész. Az érdekeltek elszántan farkasszemet néznek és pókerarcot vágnak, jelezve, hogy akkora royal flush van a kezükben, mint ide az Eiffel-torony. Megeshet persze, hogy blöffölnek.
Közben folyik két párhuzamos ügy, amelyben Mo. egyet nem értést (ha úgy tetszik, vétót) helyezett kilátásba: az Ukrajna támogatására felveendő uniós hitel és a globális minimumadó bevezetése. Mindkét esetben megkerülhető a teljes egyetértés, de mindkét esetben bonyolult.
Kulisszák mögött, a jelek alapján elképzelhető még, noha adat értelemszerűen nincs rá, egy harmadik folyamat: egy "nézzük csak, ki bizonyul korruptabbnak" nevű politikai játszma, amelyben épp most bukott meg egy prominens szocialista képviselő.
Utóbbi elem lehet az az átbillenési pont, amelytől kezdve kirajzolódik a várható forgatókönyv: a forrásfelfüggesztést december végére feloldják vagy minimum haladékot adnak a forrásvesztésre (pl. fél évig mégsem vész el végleg a pénz), cserébe Mo. mégsem vétózik. Lehetnek alváltozatok erre a témára, de a lényeg nagy valószínűséggel így valósul meg.
Ellenpróba: ha másképp alakulna, az politikailag túl sokba kerülne a résztvevők valamelyikének vagy mindegyikének, ezért nagy meglepetés lenne, ha esetleg másképp alakulna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése