2024. július 19., péntek

Macska a galambdúcban - a magyarpéter jelenségről

Tizennégy évig úgy tűnt, a magyar politika olyan, mint a foci: 2x11-en játsszák, aztán nyernek a... kétharmaddal, háromnegyeddel, négyötöddel, négyharmaddal. Idén tavasszal új szereplő jött, saját magán kívül mindenki vesztére. Szinte mindenkiére.
Állóvízbe csobbant Magyar Péter a maga vehemenciájával, nehezen megfogható ígéreteivel, falurossza típusú botrányaival. Vegyük sorra, melyik célcsoportra hogyan hatott.
1. átlagbaloldal - MP a Messiás, gondolták rá szavazva több százezren. Egy részük talán már ma sem gondolja így, de néhány hónapon belül egyetlen átlagbaloldali sem gondolhatja ép ésszel, hogy Ő lenne a Megváltó. Egyébként is, mióta hisz egy átlagbaloldali a Messiásban?
Magyar Péter mint szórakoztatóipari fenomén/influenszer országos csúcsot állított fel: a hazai politika történetében még soha ennyi naiv csodaváró nem érezhette magát ilyen hamar ilyen kolosszálisan átejtettnek.
2. gyurcsányista baloldal - MP veszélyes konkurens Fletó számára, aki nem monyik le az Örök Mumus szerepről. De tényleg nem. Azért sem. Csikorgó fogakkal sem. A Fidesz meg hátradől és kér egy kávét.
3. elkötelezetlenek - aki elitutálóként arra vár, hogy MP mindenkit küldjön el melegebb tájakra, megfigyelheti, hogy eddig egyetlen embert küldött el. Saját magát, Brüsszelbe, EP-fizetésért.
4. Fidesz - ha milliárdokat fizettek volna MP-nek, hogy „futtassa lukra” a baloldalt, csináljon a baloldali elitből politikai hullahegyet, a rá szavazókból meg emberszabású maj...*, akkor bomba jó üzlet lett volna. Ha pedig ingyen is megcsinálta, az mennyivel fantasztikusan jobb üzlet volt.
5. jobboldal - MP annyit ártott a jobboldalnak, de tényleg annyit... Hogy az Európai Parlament 21 magyar képviselőjéből immár 19 (90%) jobboldali. Igaz, hogy 7 főleg papíron az, de a következő hónapokban kiderül, miként lavíroz és mit kezd magával ebben az ellentmondásos szerepben. Mármint hogy elvben nemzeti képviselőként hogyan képviseli a nemzetét.
A Tisza Párt képviselői nincsenek könnyű helyzetben: azok szavaztak rájuk, akik szerint „merjünk kicsik lenni”, és most azt várják, hogy e kicsiségben azért nagyot alakítsanak...
Akárhogy is, MP új felállást, új kihívásokat hozott, ami már önmagában szórakoztatóipari érdem. Nem fogunk, unatkozni.
- - -
*maj...: ...dnem udvariatlan kifejezés. Mondjuk inkább, hogy a rá szavazók közéleti értelmezési kihívásokkal élőnek tűnnek, és elsősorban magukat verték át. Ezért sem ártana, ha készülne végre egy Közéleti alapismeretek című tankönyv, és annak megfelelő elsajátításához kötnénk a választójogot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése