2017. október 13., péntek

Két szexbotrány tanulságai

Az utóbbi hetekben két ellentétes polaritású szexügy kavarta a nemzetközi kedélyeket, bár hozzánk csak az egyik hullámai jutottak el.
Szexbotrány 1: lemondott az amerikai konzervatív „életpárti” Tim Murphy képviselő, miután kiderült, hogy szeretőt tart, akit abortuszra próbált rábeszélni. A hölgy SMS-ben furcsállta, hogy partnere nyilvánosan a magzati életért áll ki, magánban pedig magzatelhajtásra biztat. A képviselő SMS-válasza: a beszédeimet a stáb írja, szóltam is nekik, ne írjanak ilyen kiakasztó szövegeket. Magam fogom írni a beszédeimet... Murphy társszerzője egy törvényjavaslatnak, amely betiltaná a 20 hétnél idősebb magzaton végzett abortuszt. A botrány nyomán levonta a következtetést és leköszönt. Poén: később kiderült, hogy a szerető mégsem terhes; továbbá, nem valószínű, hogy a törvényjavaslat átmegy a szenátuson. A magyar sajtó valami miatt nem találta érdekesnek ezt az ügyet.
Szexbotrány 2: egy időre visszavonult a filmezéstől, és pszichiátriai segítséget kért Harvey Weinstein Oscar-díjas hollywoodi producer, miután kiderült, hogy több, mint 20 éve viselkedik szexuális ragadozóként, kihasználva a körülötte forgolódó színésznőket és egyéb hölgyeket. Legalább nyolc nő állítja egybehangzóan, hogy Weinstein „híressé teszlek” szöveggel húzta be őt az ágyába. Közvélekedés szerint a szakmában mindenki tudta, miket művel, mégsem szólt senki, hanem falazott neki. Erről az ügyről a hazai sajtó is bőségesen beszámolt. Emma Thompson szerint Weinstein csak a jéghegy csúcsa, a sikerre vágyó nőket prédának tekintő „sajátos” rendszer véletlenül lebukott nagyragadozója, egy a sok közül. Bőven maradt még kivizsgálnivaló.
A botrányok ellentétes előjelűek: az első főszereplője vizet prédikál, és bort iszik. Klasszikus eset, klasszikus tanulsággal: annak akarj látszani, aki vagy, különben bajba kerülsz. A második főszereplője vidáman bort prédikál, és mindenki megdöbben, amikor kiderül, hogy... tényleg bort iszik. Tanulság?
A filmipart a sztárok szexuális vonzereje tartja el. Aki szexbálványnak jelentkezik, milliókat akar elcsábítani... virtuálisan, milliókért. Persze elég gyakran a nem-virtuális csábítástól sem riad vissza. Ebből él a bulvársajtó, ettől csorog a tabloidolvasók nyála.
Mégis, valahogy nincs rendben, ha egy producer vámszedőként megsarcolja a szexepilt. Hogy pontosan miért nincs rendben, arra nem is olyan könnyű meggyőző érvelést írni. Hátha az olvasóknak sikerül: kérem, fejtsék ki, miért problémás Weinstein magatartása. A hírnév kapuőre – valamilyen értelemben – hivatalos személy?

1 megjegyzés:

  1. Fast Approval, Simple & Easy to Apply
    DR JAMES ERIC LENDER with Installment Loan
    Personal Loan
    Business Loan
    Loan Consolidation
    Approved loan in few hours
    Online Fund transfer services

    Please contact our financial advisor.
    Call us : 8929509036
    Whatsapp : 918929509036
    https://wa.me/918929509036
    Email financialserviceoffer876@gmail.com

    VálaszTörlés