2022. május 4., szerda

Középosztály tanfolyam indul, 0. rész

Meghatározás és motivációs bevezető
Mi a középosztály? A középosztály a társadalmat fenntartó többé-kevésbé népes csoport, a boldog társadalmakban nagyon széles réteg (logikus, hiszen minél többen fenntartók, annál könnyebb a fenntartás, annál jobban működnek a folyamatok, és annál boldogabbak az emberek). A középosztály tagjai 1. tanulnak; 2. dolgoznak; 3. boldogulnak; 4. adóznak; 5. családot alapítanak; 6. rendet tartanak a portájukon, a testükben-lelkükben, családjukban, szűkebb és tágabb környezetükben; 7. ellátják a háztartási feladataik nagy többségét; 8. olvasnak, tájékozódnak, művelődnek, kulturálódnak; 9. részt vesznek a közéletben.
Ezzel szemben a felső osztály tagjai: 1. testi munka helyett többnyire költséges módon sportolnak, szenvedélyeknek hódolnak; 2. nem alapítanak, nem tartanak rendet, többnyire az elődeik érdemeiből fakadó előnyöket élik fel; 3. háztartási feladataikat másokkal végeztetik, a személyzetet alacsonyabb kasztként kezelik; 4. a középosztályt lenézik, az alsó osztállyal viszont gyakran szövetkeznek a középosztály kihasználására.
Az alsó osztály tagjai pedig: 1. keveset tanulnak, bizonytalan munkákat végeznek alacsony bérért; 2. kevéssé tájékozódnak ill. művelődnek; 3. önmagukra, családjukra, környezetükre nézve kevéssé igényesek, gyakran szenvedélybetegek; 4. saját eredményeik szűkössége miatt neheztelnek mások eredményeire; 5. a közéletben az indulatok/protest szintjén vesznek részt.
Miért jó a középosztályba tartozni? A középosztálybeli embernek saját érdemei és eredményei vannak, továbbá van (némi) kultúrája, műveltsége és tájékozottsága, ebből és a körülötte kialakított rendből adódóan (némi) magabiztossága és öntudata is. A középosztály számára a jogok mellett a kötelességek is maguktól értetődőek. Ha ez önmagában nem motiválna eléggé, a középosztályba tartozni egyfajta "természeti törvény" és spontán folyamat is, nehéz elkerülni. Akinek nem voltak nagyszerű ősei, az nem tud a felső osztályba tartozni; aki meg olvasni, művelődni kezd, az nem tud az alsó osztályban maradni.
Akkor miért kell hozzá tanfolyam? A történelmi előzmények és a jelen helyzet miatt: a kommunizmus/szocializmus szétverte a hajdani magyar középosztályt, a mára többé-kevésbé helyreállt középosztálynak még nincs elég tudásalapú önbizalma ahhoz, hogy az értékrendjét irányadóvá és lelkesítővé tegye, miközben nyugaton a woke-bal-lib mozgalom már zúzza lefelé a szebb napokat látott középosztály önbizalmát. Ebben a képlékeny, és a nyugati társadalmak válságával fenyegető helyzetben hasznos, ha legalább a magyar középosztály tudja alaposan, mi mivel hogyan függ össze, hogy önbizalmat adhasson másoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése