2022. május 5., csütörtök

Középosztály tanfolyam indul, 1. rész

A középosztály befogadó
A középosztály annyira nyitott, hogy nem csak az alsó és felső osztályból átigazolókat látja szívesen, hanem a definíciónak nem minden pontban megfelelő jó szándékúakat is. Tehát az, hogy valaki "csak" tanul, dolgozik, boldogul, adózik, de pl. nem alapít családot, vagy életének nem minden pillanatában rendezett/felelősségteljes, nem kizáró tényező.
Középosztálybelinek lenni önmeghatározás kérdése: aki büszkén vállalja a társadalomfenntartó szerepet, az máris a középosztályhoz tartozik. Pártoló tagságra is van lehetőség: aki támogatja a társadalomfenntartók értékrendjét, szintén középosztálybeli.
A középosztálybeliség kritériumai (tanulás, munka, adózás, család, stb.) természetes módon adódnak, logikailag szükségszerűen következnek a társadalomfenntartó szerepből. Pl.: 1. a társadalmat fenn kell tartani; 2. ehhez adókra és gyermekekre van szükség; 3. az adózáshoz jövedelemszerző tevékenységet kell folytatni, ahhoz meg tanulni kell; 4. a gyermekekhez családot kell alapítani és eltartani, amihez pedig dolgozni, illetve tanulni szükséges. Egyetlen követelmény sem vehető el a társadalomfenntartó szerep sérülése nélkül.
A fenntartó szerepből következően a középosztály számára központi érték – sokféle területen és értelemben – a fenntarthatóság.
A középosztály a társadalmak jelenének és jövőjének záloga, sikerének titka, a polgárok elégedettségének forrása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése