2022. május 3., kedd

Megoldási javaslat Ukrajna számára

Az orosz agresszió láthatóan nem csökken, az ukrán ellenállás sem. A nyugati katonai segítség tartóssá teheti a konfliktust. A felek semmiféle kompromisszumra nem hajlandók, és közben a saját gazdaságuk mellett egész Európa gazdaságát is tönkreteszik, Afrikában meg éhínséget okoznak, több millió potenciális áldozattal. Nagyon is jó lenne tehát, ha a lehető leghamarabb véget érne a háború. Mi a megoldás?
Az egyetlen értelmes kimenet, hogy Ukrajna annektálja Oroszországot. Fontoljuk meg: mintha Burgenland csatolná magához Magyarországot; mit szólnának ehhez a magyarok?
Ha ugyanis fordítva történik az annektálás, Ukrajna keleti igába kerül, és nem a demokrácia irányába halad majd, hanem elfelé tőle. Ukrajna függetlensége sem elég jó megoldás, mert jegeli ugyan a konfliktust, de nem csökkenti a fenyegetettséget, a nacionalista elnyomást viszont fokozza, és ez az orosz kisebbség mellett a kárpátaljai magyarok számára is erősen hátrányos.
Ha viszont Ukrajna csatolja magához Oroszországot, akkor elkezdődhet az újraegyesülő állam nyugatosodása, demokratizálódása. Ukrajna határozottan nyugatibb és nyugatosabb – ám nem nyomasztó mértékben, így a különbség orosz nézetből nem lesz sokkoló, inkább ösztönöz majd a fejlődésre.
Az egyetlen – nem elhanyagolható – kérdés persze, hogyan valósítható meg a feladat a jelen adottságok, azaz mintegy ötszörös orosz túlerő mellett, illetve ellenére. Egyrészt, a nyugati haditechnikának köszönhetően a túlerő olvadóban van, másrészt eddig sem volt elég az orosz sikerhez. Az ukrajnai (elnyomott) oroszok egyértelművé tették, hogy (elnyomás ide vagy oda) ők bizony Ukrajna lakói akarnak lenni, és nem kérnek putyini "megoldást". Igaz, hogy Putyin propagandagépezete eddig 80% feletti támogatottságot biztosított a szerinte-nem-is-háború projekt számára, de a veszteségek fokozódnak, Putyin egészségi állapota romlik, a "megoldás" még csak nem is körvonalazódik, így eljött az idő, hogy Ukrajna nagy meglepetést követően áttörést érjen el az üzenettel, hogy "oroszok, van egy visszautasíthatatlan ajánlatunk: csatlakozzatok önként Ukrajnához!"
Kutyapárthoz méltó képtelenség? Elnököt játszó sorozatszínészből háromnegyedes győzelemmel valódi elnökké válni nem képtelenség? Tartósan dacolni egy nagyhatalom hadseregével nem az? Modern haditechnikát kapni a nagyon is vonakodó fél világtól nem tűnt lehetetlennek? Idáig mindez megvalósult, már csak a hab van hátra a tortán: bekebelezni a támadót. Eddigi elképesztő teljesítménye alapján nem több ez, mint újabb szép feladat a karizmatikus Zelenszkij elnök számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése