2022. május 12., csütörtök

Középosztály tanfolyam indul, 4. rész

Életbölcsesség avagy life hack-ek
Aki nem csak belesodródik a középosztályba, hanem tudatosan oda akar tartozni, jól teszi, ha mások tapasztalatain okulva felszereli magát némi életbölcsességgel.
Ki korán kel, aranyat lel. Ahol akarat van, út is van. Más szóval: megéri szorgalmasnak és kitartónak lenni. Aki kölcsönad, irányít, aki kölcsönkér, irányítás alá kerül, kivéve, ha jó kamatra vesz értékálló ingatlant. (Lásd bővebben: Biblia – Prédikátor könyve, Bölcsességek könyve).
Továbbá, megéri a közösségért "ingyen" tevékenykedni: aki előmozdítja a közjót (mint pl. ezen a blogon), azt előmozdítja... a gondviselés, az univerzum, vagy ami szerinte igazgatja színfalak mögött a világot. Amikor látszólag nincs elismerés, akkor jönnek sorra a szerencsés "véletlenek", ötletek, fordulatok. Érdemes kipróbálni.
Érdemes időben családot alapítani, amikor fiatal szülőként még igazán bírjuk a strapát, és nem ősz szakállal sántikálunk be az óvodába a szülői értekezletre (ősz konttyal kevésbé, a "biológiai óra" miatt).
Általánosságban, jó dolog mindent a maga idejében tenni, amikor a helyzet erre a legalkalmasabb, azaz időben tanulni, munkába állni, felnőni, helytállni, egzisztenciát teremteni, visszavonulni, unokázni, kertészkedni. Aki kiesik a természetes ritmusból, büntetőpontokkal fizet... a gondviselésnek, az univerzumnak, vagy annak az erőnek, ami szerinte kamatostól behajtja minden tartozásunkat.
Megéri optimistának és egyben pragmatikusnak lenni, mert ez önbeteljesítő jóslatként működik, és hasznosnak bizonyul. (Szemben a pesszimizmus és idealizmus önsorsrontó haszontalanságával.) Megéri szívből, de megfontoltan jótékonykodni is, áttételesen és más formában visszakapjuk. (Szemben az átgondolatlan jótékonykodással, amiért elnyerjük méltó büntetésünket.)
Az Életet sok mindenhez hasonlították már, a bűvös kocka feltalálása óta ahhoz is lehet. Az Élet bűvös kocka: számos oldalát kell párhuzamosan rendezgetni, az önkiteljesítő boldogságtól kezdve a családon, egzisztencián, egészségen, környezeten át a közösségig, és ha csak egy vagy két szempontra figyelünk, a többi szanaszét esik. A jó élet megélése nem könnyű, ám annál szebb kihívás, középosztálynak való feladat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése