2020. szeptember 25., péntek

Melegmesét... polcra fel/polcról le?

Megjelent egy meleg mesekönyv, és megindult a tiltakozás. Kinek van igaza?
A meleg érdekcsoportok nézőpontjából logikusnak és hasznosnak látszhat mindenbe beletenni egy csipet melegséget. Hiszen már Örkény is megírta: Az ember melegségre vágyik. Meg aztán, jó reklám lehet a borítékolható tiltakozás, növeli a forgalmat. Ráadásul, ha a túl vehemensen tiltakozók beégetik magukat, a tiltakozók ellen tiltakozók még nyitottabbá válnak az üzenetre.
Az ellenzők nézőpontjából a tiltakozás elkerülhetetlennek, noha haszontalannak látszhat - valamit tenni kell a folyamatos nyomulás ellen, ez lelkiismereti kötelesség; még ha hosszabb távon nincs is értelme, mert a meleg áradat megállíthatatlan.
A két lépés távolságot tartó elemző szempontjából elméleti és gyakorlati kérdések is felvetődnek. Ki veszi meg és kinek, milyen megfontolásból? Maradjon a polcokon? Kapjon-e jelölést? Tulajdonképpen: mit keres a melegség a mesében?
Az utolsó kérdésre egyértelmű a válasz. A mese sosem a világ sokszínűségét tükrözte, hanem viselkedésmintát és példaképet állított a gyermekeink elé. Gondoljunk bele: nem volt a történelemben annyi királyfi és királylány, ahány bekerült a mesékbe, viszont százmilliószámra éltek olyan hétköznapi emberek, akikről egyetlen mese sem szól. Hétfejű sárkány meg egyáltalán nem létezett, ám e tény nem fékezte a meseszerzőket... A szülők azt szerették volna, hogy a gyerekeik királyfiként-királylányként-sárkányölő vitézként viselkedjenek, erre nevelő izgalmas-szimpatikus példákat állítottak eléjük. Ha tehát egy mesében két királyfi jön össze egymással, az nem a sokszínűségről szól, hanem követendő példát állít, azaz mintaadó célú. Szintén fontos, hogy a mese sosem árnyalja, hanem a lehető legkontrasztosabban, fekete-fehér ellentétekben ábrázolja a világot. A mesében nincs jó banya vagy galád legkisebb fiú, aranyos emberevő óriás, sem "jó tett helyébe rosszat várj". Fiúk és lányok vannak, nincs átjárás. Nincsenek félmegoldások, a jó elnyeri jutalmát, a rossz a büntetését. A mese archetipizál, amiből épp a sokszínűség ellentéte következik: a világ kuszasága akkor sem kerül mesébe, ha ténylegesen létezik. Nem szerepel mesében a francia forradalom, kommunizmus, fasizmus, humanizmus, heliocentrizmus, sem lelkiség, sem világnézet. Ha véletlenül belekerül, az csakis ideológiai illetve propaganda megfontolásból történhet, és nem lesz hosszú életű, mert az ilyen "génszerkesztett" fércmű sematikus, unalmas, nincs rá befogadói igény.
Ennek alapján pontosan megjósolható, ki veszi a melegmesét és kinek, miért: páran esetleg véletlenül, mert nem fogtak gyanút. A light majonézt is lekapják a polcról, aztán bosszankodnak otthon. Nagyobb számban fogják venni "haladók", hogy konzervatív ismerőseiket zrikálják vele; és megveszi majd néhány próbafogyasztó, aki a valóságshow-t is csak azért nézi, hajnalig, hogy meggyőződjön róla, mennyire nézhetetlen.
Hány meleg mesél majd belőle a biológiai gyermekének, illusztrálandó, hogy "a melegség apáról fiúra száll"? Ezt tippelje meg az olvasó. Azt is, hogy hány gyerek kéri majd estéről estére: "A kétkijájfisat meséjd, anyu!"
Jelöljük-e a melegmesét, és ha igen, hogyan? A melegek szerint nyilván ne, hiszen a rögvalóról szól, nincs abban semmi. A megfontoltan nem melegek szerint meg nyilván jelöljük, pl. így: "LMBTQa-zs". Ami ellen majd a melegek tiltakoznak, de nem lesz jó érvük: ha tényleg nincs semmi különös az LMBTQ-ban, akkor abban sincs, ha feltüntetik. Ki háborogna, ha Lázár Ervin könyveire felkerülne egy "Heteró tartalom" jelzés - és vajon milyen ellenérvbe kapaszkodna?
Lekerüljön-e a polcokról az LMBT...stb. könyv, sőt általában, lekerüljön-e bármilyen könyv a polcokról, amivel nem értünk egyet (pl. Mein Kampf), ami nekünk nem tetszik (Cion bölcseinek jegyzőkönyve), amit nem akarunk megvenni (Herczeg Ferenc-összes)? Ne kerüljön le. Egyszerűen azért, mert egy egészséges világ emberei hisznek a művelődés, a kritikai gondolkodás, az emberi ész hosszú távú sikerében. Mutassuk meg, hogy nem csak homók vagyunk, hanem sapiensek is. Egy kívánatos világ tűri, de nem hozsannázza a sokszínűséget, és hosszú távon a konzervatív többség fő érve ez lesz: válaszd a valódi szabadságot, szavazz a konzervatívokra - könnyebb másnak lenni egy konzervatív demokráciában, mint önazonosnak maradni a másság diktatúrájában.

4 megjegyzés:

  1. “A mese sosem a világ sokszínűségét tükrözte, hanem viselkedésmintát és példaképet állított a gyermekeink elé.” — Neked mi volt a kedvenc meséd? És sose akartam királyfi, katona, focista lenni. Gyakorlatilag soha nem olvastam mesét hat éves koromtól, még gyerekregényt se sokat. Mikor olvastál utoljára esti mesét gyerekeknek? Mostanában az egyik legnépszerűbb mesekönyvsorozat a Bartos-féle Bogyó és Babóca. A gyerekek fejből tudják, imádják. Nem királylányos-herceges nemi sztereotípiák vannak benne, hanem kooperatív napi feladatmegoldó helyzetek: hogy lehet versenyezni, ha az egyik barátunk csiga; hogy lehet repülnie annak, akinek nincs szárnya; mit kell tenni, ha valaki beteg. A Meseország mindenkié nem azt tanítja, hogy melegnek, cigánynak vagy mozgássérültnek kell lenni, hanem azt, hogy ez mind oké, mind a három helyzetet akaratlanul is a nyakadba kaphatod az élettől; legyen annyi kultúra benned, hogy ne legyél bunkó, ha más a nyakába kapta (alapvetően Istentől, ha a Te világodban gondolkodom).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvenc meséim a Benedek Elek és a Grimm fivérek által gyűjtöttek voltak, utoljára úgy 15 éve meséltem estit a gyerekeimnek, akkor nőttek ki belőle. Sokféle mese dívott nálunk, Lázár Ervin meséi, a Sicc, a Misi mókus (ezért linkeltem egy frissebb posztomhoz), Kököjszi és Bobojsza, Micimackó, stb. Ez mind nem tartozik a tárgyhoz.
      Izgalmas narratívával tetszőleges tartalmat (agymosást is, pl. a rabszolgaság vagy a pedofília igazolását is) el lehet adni egy történet keretében, a felolvasó felelőssége, hogy szép és boldog életre tanító legyen az a tartalom. Aki a gyermekeinek jövője iránt érzett felelőssége teljes tudatában átgondolta a Meseország mindenkié kötet tartalmát, és úgy látja, hogy szép és boldog életre nevelő tartalomról van szó, járjon el ennek megfelelően, szabad országban élünk. Aki meg más véleménnyel van a tartalmáról, annak megfelelően járjon el, szabad országban ezt is szabad.

      Törlés