2023. szeptember 4., hétfő

A függetlenség lakmusztesztje - Balaton

Az utca embere önálló gondolkodásúnak, nagyjából függetlennek érzi-tartja magát, és nagyon ritkán ismeri el, hogy valamelyik politikai oldal elvtelen elkötelezettje, tekintet nélkül tényekre, igazságosságra, bármire...
Pedig a közéleti megnyilvánulások törzsien elfogultak: vannak elvek, de csak amíg a politikai törzs érdekének megfelelnek; ha nem, akkor az elvek megfordulnak, igazodnak a törzsérdekhez. Friss példa: a magyar ellenzék ügyet csinálna az orosz történelemkönyv tervezetéből, amiben '56-ot fasiszta felkelésnek írják; az ellenzéki média azonnali kormánytámadást követel, tessék berendelni a nagykövetet. Ugyanez az ellenzéki média egyéb esetekben azt írja, hogy szót emelni 1. értelmetlen; 2. káros a kapcsolatokra; 3. felesleges magyarkodás (vad nacionalizmus). Mitől változtak az elvek? Attól, hogy az ellenzék szerint a kormánynak - az ukrajnai háború hátterében - most épp össze kellene vesznie az oroszokkal, amitől romlana a belpolitikai helyzet, és javulnának az ellenzéki esélyek.
Milyen jó lenne ilyenkor néhány valóban független véleményvezér! És milyen kár, hogy nincs. A kormányoldali média nem független, nem is igyekszik annak látszani. Az ellenzéki média meg annak szeretne látszani, csak folyton lebukik a függőségével.
Ám az idei év nagy újdonságot hozott e téren: megjelent a Balaton mint függetlenségi teszt. Az ellenzék szerint kong az ürességtől, rohamosan megy tönkre (talán már ott sincs, kiszáradt); a kormányoldal szerint sikeres húzóágazat.
Aki valóban szeretné tudni, mennyire független gondolkodású, lemérheti a Balatonnal. Olvassa, hogy kong/tele, hogy csődközelben/hasít. Megnézi saját szemmel, mit lát? Médiahíreket, vagy nádast, vizet, embereket, fürdést? Mi erről a saját, tényleg önálló véleménye? Próbál szállást foglalni, és ha nem talál jó helyet, elkönyveli hogy "ja, a booking.com is a kormánynak dolgozik"?
Egy ismerős odáig jutott az önszuggerálásban, hogy a Balaton sóssá válásáról olvasván úgy érezte, mikor pár csepp véletlenül a szájába ment, hogy "tudod, és tényleg sós volt". Figyelmen kívül hagyta ugyanis az írás lényegi részét, miszerint ez olyan változás, amit "ötven év múlva már a fürdőzők is érezni fognak. Egyelőre azonban nem befolyásolja az élvezeti értékét".
Némileg elfogultnak lenni emberi dolog, vannak érzelmeink, szerencsére. Törzsi módon gondolkodni már jellemhiba, árt a közösségnek. Tegyünk ellene: olvassuk végig (tényleg végig, alaposan, értőn) a híreket, és nézzük saját szemmel a Balatont, is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése