2023. szeptember 2., szombat

Ki és/vagy mi a fasiszta

Manapság könnyen lefasisztázzák az embert... Ja, régen is könnyen lefasisztázták, és nem csak orosz történelemkönyvben. De mit jelent a "fasiszta" szó, és számít-e az eredeti jelentés a fasisztázónak?
A fascia olaszul vesszőköteget (is) jelent, Mussolini vezette be a tömegeket összefogó és totalitárius eszközként használó rendszerére. Fasiszta tehát első körben: aki a Mussolini-koncepcióval szimpatizál. Őszintén, fogalmatlanok vagyunk Mussolini politikai működésével kapcsolatban - aki nem ebből az ezoterikus témából doktorált, annak halvány lilája sincs róla. Következésképp, ebben az elsődleges értelemben gyakorlatilag senki nem jogosult mások lefasisztázására.
Amire jogosultak lennénk, az a lenácizás, hiszen Hitler nacionálszocialista (röviden: náci) rendszeréről összehasonlíthatatlanul többet tudunk - és pont mert arról legalább tudunk valamit, látjuk be, hogy az érdemben lenácizhatók száma rendkívül csekély, így ennek nincs közéleti svungja.
A fasisztázás valójában szovjet gumibotként indult: fasiszta ebben az értelemben mindenki, akivel a Szovjetunió a II. világháborúban harcban állt, kiterjesztett értelemben pedig mindenki, aki valamiért nem tetszett a szovjet rendszer irányítóinak (lásd még: osztályellenség, kulák, klerikális, reakciós, ellenforradalmár, burzsoá, imperialista, kispolgári elem/csökevény, stb.). Fasisztának lenni annyit tesz, mint szovjet nézőpontból - közelebbről nem meghatározandó módon - unszimpatikusnak, ellenségnek lenni. Ezt az értelmet vette át szovjet örökségként a magyar szóhasználat, sőt még a nyugati is.
Amikor egy amerikai lap neofasisztázik, akkor az nem jelent többet, mint hogy egy szovjetféle nézőpontból unszimpatikus mai emberről van szó, aki pfúj, csúnya, gusztustalan, és így nem kell, sőt nem is szabad vele szóba állni.
Ilyen értelemben használja a szót a magyar bal-lib értelmiség is: mondhatsz te bármilyen kidolgozott észérvet a dogmáikról, szemtől szemben csak hevesen vitatják, a hátad mögött meg lefasisztáznak, azaz ocsmány vagy az észérveiddel együtt. Miközben sértetten kifogásolják a szerintük sommás bal-lib minősítést, mondván, hogy az manapság sajnos "szitokszó", és tessünk tudomásul venni, hogy ők nem bal-libek, nem is bal-liberálisok, hanem olyan "elkötelezetten baloldali érzelmű emberek, akik liberális, azaz szabadelvű szemmel nézik a világot". (Ja, így már teljesen más.) És mimózalelkű rinocéroszként lefasisztáznak mindenkit, aki a legapróbb részletről másként merészel gondolkodni.
Amíg a bal-libek fasisztáznak, addig visszakérdezhetünk, hogy "fasiszta... mint Mussolini, vagy fasiszta, mint a szovjeteknek '56?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése