2023. szeptember 29., péntek

Gulyáságyúval - lábon

Gulyás Márton svéd oktatófilmbeli szereplése némi vitát váltott ki itthon. Érdemes megnézni a Gulyáságyú csatornán. Összegezve: akkor bizonyára jó ötletnek tűnt... mert nem gondolt bele a lehetséges utóhatásokba.
Egyetlen európai országban sem szokás külföldre vinni a belső vitákat. Sőt, a világ egyetlen országában sem szokás, mert mindenhol megvan az úgynevezett "nemzeti minimum". Itthon parázs nézeteltéréseink lehetnek, de azok soha, soha de soha nem terjeszthetők egy másik ország potenciális beavatkozói elé. Gulyás öntudatlanul lépte át a végzetes vörös vonalat. Ha pl. francia lenne, már páriaként kezelnék otthon, szalonképtelennek számítana. Ha angol, német, olasz, spanyol, stb. ... akkor is.
Egy erre szakosodott médiastruktúra évekig, évtizedekig ütheti ezzel az oktatófilmmel nem csak őt, hanem az egész ellenzéket. Gulyás tehát a "Gulyáságyúval" jól lábon lőtte magát, a vele rokonszenvezőket - és még a svédeket is, akik a következő évszázadban aligha bírálhatnak bennünket hitelesen.
Sajnáljuk ezért? Köszönjük meg neki? Ez már oldalfüggő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése