2023. szeptember 5., kedd

Mi a baj a baloldalisággal

Aki még nem tudja, mi és mekkora vele a baj, olvassa el Ali Smith Tavasz című regényét. Szépirodalomnak minőségi, 5-10 oldalanként van benne egy telitalálatos táj- vagy hangulatleírás. Továbbá, minden oldalon van benne bal-lib érzékenyítés, tutti-frutti, all-in, minden-az-egyben propaganda. Igazi elkötelezett szocialista realizmus / agitprop a 21. századi Angliában (Egyesült Királyságban).
Nem meglepő, hogy ömlengenek róla a kritikusok: a mű az összes tételt kipipálja az ellenőrző listájukon. Hogy a legtöbb tételnek köze nincs a cselekményhez, random hozzáadott ideológiai kiegészítő? Kit érdekel, csak benne legyen! Mi minden? Nem érdemes felsorolni, a skála annyira teljes, hogy megjegyzésben írja meg, aki valamit esetleg hiányol a bal-lib eszmei szertárból. Még jobb, ha megírja a szerzőnek is, aki homlokára csap, hogy "hű, tényleg", és a következő művében már tuti benne lesz az is.
Egy dolog mégis nagyon hiányzik a regényből, általános emberi nézetben: nem derül ki belőle, mitől jó hely Anglia (Egyesült Királyság). Azt megtudjuk, hogy fehérközpontú rasszista, mélyszegény, anyagi és kulturális nyomorban, kizsákmányolásban élő, igazságtalan társadalom, amely bűnözőként bánik az ezer viszontagságon átesett, emberségükben megalázott és összetört, szerető befogadást érdemlő migránsokkal; ám az nem derül ki, pontosan miért indultak el azok a migránsok e rettenetes ország felé. Miért ragaszkodtak ezer megpróbáltatáson át ahhoz, hogy pont a rasszista, kizsákmányolt mélynyomorba kerüljenek végre? Miért nem volt jó nekik az otthoni helyzet, vagy miért nem volt számukra vonzóbb egy még bal-liberálisabb ország, vagy Kuba vagy valamelyik volt szovjet tagköztársaság pl.?
Dióhéjban: a baloldali világlátással az a baj, hogy nem ad sem konstruktív, sem keresztellenőrizhető képet a valóságról; adott egy ország, amely felé özönlenek a migránsok - ami tehát sokkal jobb hely, mint ahonnan indulnak - ami tehát akkor sem lehet a baloldal által lefestett pöcegödör, ha épp a konzervatívok vannak kormányon (mint most). A baloldal konstruktivitásdeficitje abban áll, hogy az általa rettenetesnek láttatott problémák (rasszizmus, kizsákmányolás, az illegális bevándorlók idegenrendészeti őrizete) enyhítése felé indulva a helyzet nem jobb lesz, hanem egyre romlik, a volt szocialista országok állapota felé "halad".
A volt szocialista országok lakossága a saját bőrén tapasztalta, mekkora szegénységhez vezet mások jómódjának irigylése, a tehetségesek elgáncsolása, a társadalom ideológiai (át)nevelése: hogy bármilyen rózsaszín is az ígért új világ, a gyáriparosok villái véletlenül sem kerülnek a kétkezi munkások birtokába, nem a szövőnők költöznek a Rózsadombra, a vízparti telkeken sem az egyszerű emberek nyaralnak; és még jó ideig nem kér a balos szemfényvesztésből. A nyugati társadalom nem immunizált, ezért szívesen "haladna" a fekete színekkel lefestett társadalmából egy pink ígéret felé, konzervatív Mercijét lelkesen cserélné a haladás Trabantjára? Vagy eszi, nem eszi, a művészeitől nem kap mást? Mérlegelje az olvasó - végül is, a brit többség épp egy konzervatív kormányt tart hivatalban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése