2015. július 2., csütörtök

Ismerd meg az iszlámot 9. rész

2. szúra, folytatás
„2:124 [Említsd meg azt,] amikor az Úr néhány szóval megpróbáltatásnak vetette alá Ábrahámot, és [Ábrahám (béke legyen vele)] eleget tett annak. [Allah] azt mondta: „Bizony Én imámmá (elöljáróvá) teszlek téged az emberek számára.” [Ábrahám (béke legyen vele)] azt mondta: „[Uram legyenek] az utódaim közül is [imámok]!” [Allah] azt mondta: „Szövetségem (ígéretem) nem vonatkozik a bűnösökre.”
2:125 [Említsd meg azt,] amikor a Házat (a Kábát) az emberek számára zarándoklat helyévé és biztonságossá tettük. [Oh, ti muszlimok,] tegyétek Ábrahám állásának helyét imahellyé! Arra utasítottuk Ábrahámot és Izmaelt, hogy: „Tisztítsátok meg Házamat a körbejárók, az ott tartózkodók, a meghajlók és leborulók számára!”
2:126 [Említsd meg azt,] amikor azt mondta Ábrahám: „Uram! Tedd [Mekkát] biztonságos hellyé, és lásd el termésekkel lakói közül azokat, akik hívők lettek Allahban és az Utolsó Napban!” [Allah] azt mondta: „A hitetlent [is] élvezetben részesítem egy kis ideig (az evilágon), [de] azután majd a Tűz kínzásába kényszerítem. Milyen nyomorúságos végcél ez!”
2:127 [Említsd meg azt,] amikor Ábrahám és Izmael felépítette a Ház alapjait [azt mondván]: „Urunk! Fogadd el tőlünk [szolgálatunkat]! Bizony Te vagy a Mindent Halló, a Mindent Tudó!
2:128 Urunk! Tégy kettőnket muszlimmá, és [tedd] utódainkat muszlim közösséggé. Mutasd meg nekünk az [elvégzendő] szertartásokat és fogadd el bűnbánatunkat! Bizony Te vagy az [újra és újra] Kiengesztelődő, a Felettébb Irgalmas.
2:129 Urunk! Támassz utódainknak egy közülük való küldöttet (Mohammedet (béke legyen vele)), aki recitálja nekik a Te igéidet, megtanítja számukra az Írást (a Koránt), a Bölcsességet (a Szunnát), és megtisztítja őket! Bizony Te vagy a Legyőzhetetlen, a Bölcs.”
2:130 Ábrahám vallásától csak az ostoba fordul el! Bizony kiválasztottuk őt az evilágon, és a túlvilágon a jámborok közé fog tartozni.
2:131 [Említsd meg azt,] amikor azt mondta neki az Úr: „Légy muszlim (engedelmeskedj az akaratomnak)!” [Ábrahám (béke legyen vele)] azt mondta: „Alávetettem magamat a teremtmények Urának!”
2:132 Végrendelkezésként hagyta meg ezt Ábrahám a fiainak, és Jákob is (így szólván): „Oh, fiaim! Bizony Allah kiválasztotta nektek az [iszlám] vallást, ezért [törekedjetek arra, hogy] muszlimokként haljatok meg!”
2:133 Talán tanúi voltatok annak, amikor Jákob haldoklott, és azt kérdezte a fiaitól: „Kit fogtok imádni a halálom után?” Azt mondták: „A te Istenedet, és atyáid: Ábrahám, Izmael és Izsák Istenét egyetlen Istenként, és Neki engedelmeskedünk.”
2:134 Az a közösség már letűnt. Nekik az jár, amire ők tettek szert, nektek pedig az, amire ti tettetek szert. Nem kell majd számot adnotok arról, amit ők cselekedtek.
2:135 Azt mondják [nektek]: „Legyetek zsidók vagy keresztények, akkor az igaz úton fogtok járni.” Mondd [oh, Mohammed (béke legyen vele)]!: „Nem! Mi Ábrahám vallását [követjük], aki haníf volt, és nem tartozott az [Allah mellé] társat állítók közé.”
2:136 Mondjátok!: „Hiszünk Allahban és abban, ami leküldetett hozzánk, és abban, ami leküldetett Ábrahámhoz, Izmaelhez, Izsákhoz, Jákobhoz és a törzsekhez, és abban, amit Mózes és Jézus kapott, és abban, amit a próféták kaptak az Uruktól. Nem teszünk különbséget közöttük, és mi Allahnak engedelmeskedünk.”
2:137 Ha hisznek abban, amiben [ti muszlimok] hisztek, akkor valóban az igaz úton járnak. Ám ha elfordulnak, akkor ők csupán szembeszegülők, és Allah meg fog védeni téged [oh, Mohammed (béke legyen vele)] tőlük. Ő a Mindent Halló, a Mindent Tudó.
2:138 [Fogadjátok el] Allah kenetét (vallását)! Kinek lehet jobb a kenete, mint Allahé? Mi Őt imádjuk.
2:139 Mondd [oh, Mohammed (béke legyen vele)]!: „Talán vitázni akartok velünk Allahot illetően, holott Ő a mi Urunk, és a ti Uratok? Ezek a mi cselekedeteink, azok pedig a ti cselekedeteitek. Mi őszinte odaadással imádjuk Őt.”
2:140 Talán azt mondjátok [ti zsidók és keresztények]: „Bizony Ábrahám, Izmael, Izsák, Jákob és a törzsek zsidók vagy keresztények voltak.” Kérdezd meg [oh, Mohammed (béke legyen vele)]!: „Ti tudjátok jobban, vagy Allah?” Ki lehet bűnösebb annál, mint aki eltitkol egy Allahtól kapott tanúságtételt? Allah nem figyelmetlen, bármit is tesztek.
2:141 Az a közösség már letűnt. Nekik az jár, amire ők tettek szert, nektek pedig az, amire ti tettetek szert. Nem kell majd számot adnotok arról, amit ők cselekedtek."

(Elemzés: ez a rész ügyes nyelvi kísérlet az Ószövetség kisajátítására. Elohim=Allah, vezető=imám, engedelmes=muszlim, Ábrahám tábora=Kába, Ábrahám engedelmessége=iszlám. Ha ezeket a szavakat eredeti értelmükben használjuk, Ábrahám történetében nincs semmi iszlámos - ahogy a valóságban sem volt. Ábrahám vallása a judaizmus, a judaizmus kiteljesítője a Dávid törzséből származó zsidó Jézus, az arab Mohamed pedig illetéktelen, önjelölt, erőszakos behatoló, aki politikai megfontolásból öndicsőítő mítoszt gyárt.)
A teljes sorozat:
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-2-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-3-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-4-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-5-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-6-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/06/ismerd-meg-az-iszlamot-7-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-8-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-9-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-10-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-11-resz.html
http://kozlogika.blogspot.com/2015/07/ismerd-meg-az-iszlamot-12-resz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése