2015. július 31., péntek

Ismerd meg a kereszténységet 6. rész

Előnyben részesítsük-e a keresztényeket?

A judaizmusban természetes, hogy aki zsidó, az előnyöket élvez, nem is akármilyeneket. Ez a Kiválasztottságból következik.

A keresztények vajon előnyben részesítsék-e a többi keresztényt? Elvben egyáltalán ne, a gyakorlatban a keresztények mégis előnyben vannak.

A kereszténység lényege az etika: szeresd embertársadat, mint önmagadat, használj egységes mércét. Az, hogy valaki magára ragasztja a „keresztény" címkét, semmiféle előnyt nem jelent. Az viszont, hogy igyekszik úgy szeretni embertársait, mint önmagát, és egységes mércével mér, természetesen előnyt hoz létre. Ahogy demokrata körökben is előnyt jelent demokratának lenni, de nem a „demokrata" feliratú címke miatt, hanem mert a demokraták világában a demokrata gondolkodású ember egyben az igazságos ember. A keresztények világában az embertársait önmagához hasonlóan szeretni igyekvő, egységes mércével mérő ember egyben az igazságos demokrata is.

Mi a helyzet azzal, aki nem keresztény, mégis igyekszik úgy szeretni embertársait, mint önmagát, és egységes mércével mér? Az ilyen ember teljesen egyenértékű és azonos jogú a keresztényekkel, csakhogy ilyen ember rendkívül kevés van. Ha világ csodájaként akad néhány, az valószínűleg maga sem tudja, pontosan miért nem keresztény, ha a hitet kivéve, szinte minden tekintetben az.

Gyakorlati tapasztalatom, hogy aki nem keresztény, az nem igyekszik úgy szeretni embertársait, mint önmagát, kettős vagy többes mércével mér, és nem demokrata. Ha kivétellel találkozom, majd arról is írok.

Összefoglalva: a keresztények világában a keresztény ember nem a „keresztény" feliratú címke miatt van előnyben, hanem mert igyekszik önmagához hasonlóan szeretni embertársait, igyekszik egységes mércével mérni, és demokratikus értékrendet vall. A keresztények természetesen nem angyalok, de Jézus tanításának köszönhetően igazságosabbak minden más világnézeti közösség tagjainál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése