2015. július 24., péntek

Ismerd meg a kereszténységet 2. rész

Jézus Isten fia, valóságos Isten, vagy „csak" nagy ember?

Ezen a kérdésen jókat vallásháborúztak anno a keresztények, de mivel manapság nincs efféle veszély, nézzük, mi tudható a témában.

A judaisták Messiást vártak és várnak ma is. A nagy M azt jelenti, hogy nem akármilyen emberben reménykednek. A Messiás feladata egyesíteni Izrael földjén minden zsidót, legyőzni az összes ellenségüket, és az egész emberiség üdvére világméretű igazságos jóléti társadalmat létrehozni, amely NEM ÉR VÉGET. Ki képes erre? Nagy ember, Isten fia, valóságos Isten? Kit/mit várnak a judaisták a Messiás személyében? Ezt mérlegelje az olvasó.

Nagy Sándor néhány év alatt meghódította az ókorban ismert világ mintegy kétharmadát, a hatalomtól félőrült lett, majd fertőzést kapott, és fiatalon meghalt. A katonái szerint félisten volt, akként tisztelték. Ehhez képest kicsoda a Messiás, hogy nem a fél, hanem az egész világot meghódítja, véget nem érő igazságos jólétet vezet be, és uralkodik, vélhetően örökké. Ez hány nagysándort ér?

A Messiással kapcsolatos elvárásokból az következtethető ki, hogy az illető több, mint ember, több, mint félisten. Egy félisten nem uralkodik örökké. Azaz a Messiás nem csak az Újszövetség szerint, hanem az Ószövetség szerint is olyan ember, aki egyben valóságos Isten.

Akkor most valóságos Isten, vagy Isten fia? Mindkettő egyszerre, hiszen egy „csak" valóságos Isten nem feszíthető keresztre, vagy ha látszólag mégis, nem hal meg igazán, tehát nincs miből feltámadnia. Ez esetben a kereszthalál átverés és értelmetlen. Nem új a gondolat, pont ezt mondták a gnosztikusok. Szerintük Jézus „csak" valóságos Isten volt, tehát nem halt meg a kereszten, ergo nem is támadt fel. Az ariánusok szerint pedig Jézus csak nagy ember ember volt, mert Istennek definíció szerint nem lehet fia, és ezzel Mohamed is egyetértett.

A kereszténység lényegi mondanivalója, hogy Isten Jézus személyében különleges hidat épített az isteni és a földi világ közötti szakadék fölé, hogy ezen a hídon haladva az emberiség tökéletesítse a földi világot, és eljuthasson Isten közelébe, az örök boldogság honába. A híd csak akkor működik, ha Jézus egyszerre valóságos ember és valóságos Isten, azaz valamilyen, számunkra nehezen felfogható értelemben különleges státuszú ember, Isten „egyszülött fia". Ő a híd: az Út, az Igazság és az Élet. Érthető, ha ezzel problémája van egy kereszténynek, mert valóban nem könnyű összerakni, hogy pontosan ki/mi a Messiás. Épp annyira nehéz, mint műszaki rajzot készíteni egy ég és föld közötti hídról.

Mégis felesleges és keresztényietlen dolog rajta vallásháborúzni, mert két világos lehetőség van: a. Jézus ember-Isten, egyszülött fiú az idők kezdete előttől fogva, mely esetben az Evangélium tökéletes értelmet nyer, és világboldogító isteni üzenetet hordoz; b. Jézus inkább ember vagy inkább Isten, mely esetben az Evangélium értelmetlen zagyvaság vagy kolosszális átverés, semmit sem mond az emberiségnek, és aki így gondolkodik, foglalkozzon talán inkább feng suival. (Kínában egyetemen oktatják, a feng sui tanácsadók igen jól keresnek, és NEM feladatuk összefüggésekben gondolkodni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése