2015. július 26., vasárnap

Ismerd meg a kereszténységet 3. rész

Volt Jézus eljövetelének földi előnye?

Ha nem, miért jött el - illetve miért érdekelne bárkit is, hogy eljött? Ha volt az eljövetelének földi előnye, mi ez az előny?

A judaisták két lábbal a földön járó Messiást vártak, aki királyságot hirdet és jólétet teremt. Jézus ezt ott helyben nem tette. Ha azonban semmilyen földi királyságot, semmilyen földi jólétet nem hirdetett, akkor nem csak judaista szempontból nem Messiás, hanem semmilyen szempontból sem. Mivel nincs más érvényes szempont, végső soron a judaisták illetékesek abban, hogy Jézus volt-e az általuk várt Messiás vagy sem. Ha ők azt mondják, hogy nem Jézus a Messiás, akkor nem Ő a Messiás, és punktum.

A helyzet nem ilyen egyértelmű, mivel a judaisták egy része szerint Jézus a Messiás - ők kezdtek téríteni, nekik köszönhetjük a kereszténységet, amely tehát nem állítható szembe a judaizmussal, hanem a judaizmus egyik irányzata. A Jézust Messiásnak elfogadó judaisták úgy vélték, hogy a Messiás ugyan nem azonnal győzedelmeskedik földi értelemben, de hosszabb távon a világ ura, az Ószövetségnek megfelelően. Az Újszövetségben olvashatjuk erről, hogy „még nem múlik el ez a nemzedék", mire a feltámadt Messiás újra eljön földi dicsőségben és győzelemben. Tudjuk, hogy ez nem valósult meg... Nos, rosszul tudjuk, hiszen megvalósult. Amerre járunk a jóléti demokratikus világban, ott a Jézust Úrként és királyként elfogadó emberek vannak többségben. Jézus ebben az értelemben földi jólétet (is) hozó király, ahogy judaista Messiáshoz illik.

Végezetül vizsgáljuk meg a lehetőséget, hogy Jézus tanítása semmiféle földi előnnyel nem jár. Ez esetben azoknak a judaistáknak volt és van igazuk, akik szerint Jézus nem az Ószövetségben ígért Messiás. Azok a judaisták tévedtek, akik szerint valamilyen rejtett értelemben mégis. Már most, ha ők tévedtek, akkor a kereszténység gyökere hamis. Nem csak vallási, hanem mindenféle értelemben. Tegyük fel, Isten azt parancsolja, hogy állíts egy póznát a kertedbe, és reggel-délben-este tízszer kerüld meg. Nem kilencszer vagy tizenegyszer, hanem pontosan tízszer. Balról jobbra, és nem fordítva. Ha megteszed, örök jutalmat kapsz. Ha nem teszed meg, vagy netán jobbról balra kerülsz, akkor mész a pokolra, az örök büntetésre. Egy ilyen vallásnak valóban nincs földi haszna, ám ez a kisebbik probléma. Nagyobb gond, hogy egy ilyen vallás istene nem jó. 

Ha judaizmus szerinti Isten jó, akkor nem ad öncélú parancsokat. Ha nem ad öncélú parancsokat, akkor pedig a kereszténységnek van világi haszna és értelme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése