2015. december 22., kedd

Mit ünneplünk karácsonykor?

Az ókoriak a fényt ünnepelték ekkor. Karácsony az év legrövidebb napja, innentől egyre nő a világos percek száma. Mintegy megújul a világ.

Ben Stein amerikai műsorvezető szerint a karácsony a szeretet és megbocsátás ünnepe. Nem keresztény szempontból valóban felfogható így, különösen egy döntően keresztényekből álló kultúrában, ahol célszerű, illő és üdvös együttműködni a többségi társadalommal. Mindenkinek használ, ha szeretettel és megbocsátással fordul embertársai felé. Ahogy mindenkinek jót tesz egy tavaszi böjtkúra nagyböjti időben, bár túlzás lenne ezt húsvétra hangolódásnak nevezni.

Keresztényként a judaista Messiás világunkba érkezését ünnepeljük. Judaizmusértelmezés kérdése, hogy mit látunk a Messiásban: lelki vigasztalót a siralomvölgyben, vagy jóléti világuralkodót, a földi társadalmak igazságosságának forrását. A blog olvasói számára nem újdonság, hogy én az utóbbit látom benne. A jóléti világuralkodó Messiás érkezését ünneplem. Nem várom, mivel 2000 éve megjött, hanem örvendek a régi-új örömhírnek: a világ judaista Ura elhozta számunkra az új, igazságos, jóléti és békés földi rendet, amely két évezrede szabadon választható, és nem múlik el, amíg föld és ég el nem múlnak.

Áldott karácsonyt az emberiségnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése