2023. január 26., csütörtök

A haladás élére!

Amennyire áll, hogy a 'nemzet' fogalmát kisajátította az egyik politikai oldal, annyira az is, hogy a 'haladás' fogalmát meg a másik oldal stoppolta le. Ideje közkinccsé tenni és észszerű használatba venni mindkét hívószót.
A nemzet esetében tisztázni lehet, hogy nem egyszerűen etnikai, hanem etno-kulturális összetartozásról van szó: a kisebbségek asszimiláció nélkül is a nemzet részei, tehát akkor is, ha nem a többségi nyelvet használják és akkor is, ha óvodától egyetemig ragaszkodnak a saját kultúrájukhoz. (Kénytelenek vagyunk ezt elmagyarázni a homogenizáló lázban égő ukránoknak.)
Aki szerint a 'nemzet' laza halmaza nem kellően tisztázott, annak feltűnhet, hogy a 'haladás' eleve sokkal kevésbé konkrét fogalom. Hogy mit jelent, teljes mértékben azon múlik, mi felé akarunk haladni.
Baloldali szóhasználatban a haladás kolhozosításhoz hasonló: csak a magánbirtok elvétele és az erre irányuló nyomás világos, ám hogy mivégre és milyen jövő érdekében, az homályban marad. Az ellenállást büntetik, miközben a reálisnak tartható forgatókönyv, ha egyáltalán létezik, nem nyilvános. Addig zaklatnak, agitálnak, izzasztanak és bántanak, míg lemondasz földről, háziállatról a kolhoz javára, ám hogy a kolhoz hosszú távon hogyan működik és hogyan lesz sikeres, azt nem csak neked nem mondják meg, hanem gyaníthatóan maguk sem tudják az agitálók.
A kolhozosító párhuzam fájdalmasan illik a mai, baloldali-liberális értelemben vett 'haladás'-ra: az világos, hogy addig vegzálnak és büntetnek, míg le nem mondasz nemzetről, hazáról, családról, hagyományról, nemi identitásról, és "önként" be nem adod ezeket valami amorf közösbe, ám hogy az amorf közös miként fog működni, hogyan lesz sikeres, és egyáltalán, milyen formát ölt végül, azt nem csak neked nem tudják megmondani, hanem az aktivistáknál sincs meg ez az ismeret. Maguk sem sejtik, mi lesz ebből, és az hogyan lesz jó és kinek. Bal-lib értelemben a haladás: előre a ködbe valami szakadék felé; mindig csak előre, és ha menet közben kérdezni mersz, válasz gyanánt felpofoznak.
Az ésszerűség világában a 'haladás' fogalma ennél többet érdemel. A haladás definíció szerint: előre a fenntarthatóság, a működőképesség, a siker, a társadalmi jólét felé. Más szóval, a haladás nem jelentheti azt, amire a bal-lib érdekcsoportok jogtalanul használják. Ideje észszerű használatba venni, és az élére állni.
Megfontolandó, hogy míg a 'nemzet' szemlátomást útjában áll a bal-lib értelemben vett (szakadékba pofozó) "haladás"-nak, legalábbis bal-libék eddig nem voltak meggyőzhetők az ellenkezőjéről, addig a fenntartható jólét felé haladás nem ütközik a nemzet érdekeivel, sőt. Vagyis, nemzeti érdekben gondolkodókból könnyen lehet deklaráltan haladó is, és ésszerű, hogy legyen. Természetesen a 'nemzet' élére is állhat mindenki, aki eddig nem akart.
Mától kezdve akkor vagy haladó, ha részletesen el tudod mondani, szerinted mi felé haladsz és az hogyan működik majd, hogyan vezet fenntartható közjóléthez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése