2023. január 23., hétfő

Szponzorált független média?

Friss hír szerint egy baloldali politikus önkormányzati pénzért cserébe szerepelt egy tévécsatornán, 8 millióért mintegy tizenháromszor.
Korábbi hírek szerint nincs ezzel egyedül, további három baloldali és egy kormányoldali politikusról derült ki hasonló. Segítene, ha az ilyen szereplést 'Fizetett tartalom'-ként jelölnék? Valószínűleg nem sokat, hiszen akkor kit érdekelne, melyik politikus mivel reklámozza magát. Nagy pénzt valójában a függetlenség látszatának keltése ér.
Mivel a média igen költséges és önmagában veszteséges üzleti vállalkozás, mindig van egy háttérfinanszírozói kör, amelyik önös és elfogult érdekei előmozdítására használja. Tehát, bár a bal-lib média előszeretettel hivatkozik a "függetlenségére", tényleges függetlenségről aligha beszélhetünk. Aki a muzsikát fizeti, annak a nótáját húzzák.
Az ügy akkor is súlyos csapás a függetlenség illúziójára, ha cinikusan értelmezve a "pénzért bárkiről bármit" megközelítés tulajdonképpen: függetlenség... a hétköznapi ember etikájától.
Amikor médiafüggetlenségről vagy korrupcióról esik szó, a fogalmak hétköznapi értelemben hatnak. Gipsz Johanna és Jakab úgy értelmezi, hogy amint ő nem kap kolbászt ingyen az ábécéből, más se jusson érdemtelenül felvágotthoz - és nem úgy, hogy bár a magas helyen lévők egymás között passzolgatják a zsíros koncokat, ez kontraintuitív módon mégis olcsóbb, mint ha "ingyen" dolgoznának. Amerikai tapasztalat szerint amikor gazdag emberek hivatalosan évi egy dollárért vállaltak közhivatalt, nemhivatalosan gigantikus korrupció és hűtlen kezelés lett az eredmény. Megokosodva betiltották az egydolláros hivatalviselést.
Érdekes ellentmondás, hogy miközben az átlagmagyar intelligensebbnek véli magát az átlagamerikainál, naivan elhiszi, hogy az ebédnek alapvetően ingyenesnek kell lennie, míg egy amerikai szerint ilyen nem létezik. Az átlagmagyar beveszi, hogy a nagypolitikába elsősorban nem személyes előnyökért, hanem szép elvek megvalósítása érdekében mennek az emberek, hogy demokráciában "független" média számol be a fontos dolgokról, és hogy amiről nem, az nem is fontos...
A magyar társadalom még közügyi megokosodás előtt áll, a tanulást segítheti a fenti eset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése