2015. szeptember 18., péntek

Menekültügyi kérdések ∞. rész

Vagy én nem figyelek, ezért érnek el ilyen lassan hozzám a menekültügyi információk, vagy a média ezúttal sem jeleskedik a tájékoztatásban. Minden esetre, számomra újdonság, hogy úgy kezdődött a menekültek kiáramlása Törökországból (amely „biztonságos" ország), hogy pénzhiány miatt csökkent a menekültek támogatása: http://www.theguardian.com/world/2015/sep/05/lack-of-funds-world-food-programme-drops-aid-to-one-third-of-syrian-refugees Hirtelen nagy mértékben romlottak az állapotok. Erre válaszoltak egyes menekültek a lábukkal.

Ebből adódik a kérdésem:
- Miért nem a pénzhiánnyal foglalkozik a világsajtó a helyett, hogy a már lezárt szerb-magyar határról tudósít? Valószínűleg könnyebb egy kerítés mellől siránkozni, mint elég támogatást adni a menekültek ellátására.

A lezárt magyar határszakasznál a lezáratlan horvát-magyar határszakasz is érdekesebb. Sőt még izgalmasabb, hogy a horvátok először lelkesen és nagyszájúan átengedtek pár száz menekültet, majd ők is besokalltak. Most derült ki, hogy a horvát-szlovén határ eleve le van zárva. Ezek szerint az a természetes, hogy az Unió külső határán kerítés van. Vagyis nincs abban semmi rendkívüli, hogy a magyar határon is. Talán az volt a rendkívüli, hogy eddig nem volt.

- Miért nem azzal a sokféle (szlovén, osztrák, német, stb.) határral foglalkozik a világsajtó, ahol szintén átmennének a menekültek, ha tudnának? Talán azért, mert ezek a lezárt határú országok elvben „jó fiúk", csak a gyakorlatban nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése