2016. október 1., szombat

Mire népszavazunk?

Pár dolgot célszerű őszintén, független értelmiségihez illően kimondani a holnapi migrációs népszavazásról.

- Nem múlik a népszavazáson, hogy a kormány milyen álláspontot fog Brüsszelben képviselni. Várhatóan olyat, amilyet eddig is. A vitapartnerei meg azt a fordítottat, amit eddig. Ez nem változik a népszavazástól. Ha sikeres a népszavazás, az annyit változtat, hogy a Fidesz hitelesebben mondhatja a vitapartnereinek, hogy tartsanak a saját hazai közvéleményük ellenkezésétől, lám a magyarok most nyilatkoztak. Ha megkérdezik a franciákat, németeket, hollandokat, stb., ők is így fognak nyilatkozni. Ezt elmondhatja a Fidesz egy sikeres népszavazás után, egy sikertelen után meg nem mondhatja el. Ennyi a különbség, nem több. Az európai elit népszavazás nélkül is látja, mi a magyar többség preferenciája, de tojik rá. Azt is tudja, hogy mi a saját hazai többsége preferenciája, de arra is tojik. Úgy fogja fel a helyzetet, mint a szigorú tanár bá', mikor az osztály kétharmada nem akar dolgozatot írni: attól még dolgozat lesz írva, mert ezt a tanár mondja meg. Ha 80% vagy 90%, vagy 99,9% ellenzi a dolgozatírást, az mit sem változtat a tanári állásponton. Hogy ez a felfogás persze meddig tartható egy állítólagos demokráciában, lassan kiderül, a következő választáson. Kérdés azonban, hogy addig hány millió menekült csalogattatik-érkeztetődik, és ez azért nem jelentéktelen kérdés.

- A menekültáradatot az USA robbantja ki (szó szerint), és csak az USA állíthatja le. Nem érdemes egymásnak esnünk, bíráljuk inkább az USA hivatalos világi-liberális demokrata ideológiáját, amely bizonyítottan ideológiai alapon öl, jelentős részben békés és ártatlan polgári lakosokat, csak azért, mert kalifátust akarnak, vagy nem tudják leállítani azokat a soraikból, akik kalifátust akarnak. Na már most az, hogy valaki kalifátust akar, vagy ismer több olyan embert is, aki kalifátust akar, nem megfelelő ok a likvidálására! A világi-liberális demokrácia olyan szinten kompromittálódott, hogy ezt tisztességes, a világ sorsáért felelősséget érző humanista nem hagyhatja szó nélkül, akár baloldali magyar, akár jobboldali magyar, akár vérliberális ejropéer. A világi-liberális demokrata ideológia nevében az USA nem gyilkolhatja tovább - külföldön sem - azokat, akik az ideológiája útjában állnak, mert e tekintetben nem fog különbözni a náci Németországtól, sem a tömeggyilkos szovjet rezsimtől, de még Észak-Koreától sem. Nem azért kerültünk ki egy tömeggyilkos rezsim karmai közül, hogy egy másik (pontosabban immár harmadik) tömeglikvidáló rezsim telepedjen ránk, még akkor sem, ha a tömeglikvidálás hipermodern eszközökkel történik, más országban, más kontinensen, más kultúrában. Erre nincs mentség. A szekuláris-liberális demokratikus modell ígéretesen, lelkesítően indult, mára azonban elszabadult, gonosszá vált, le kell állítani. Értelmiségi körökben meg lehet majd vitatni, ki lehet elemezni a lelkesítés és a gonosz tömeglikvidálás közötti szinte észrevétlen átmenet okát, de most a gyakorlati következményeket kell leállítani, azonnal.

- Nincs minden muszlim egy kalap alá véve, viszont teljesen mindegy, milyen irányzatú muszlim, tehetetlen a saját ideológiájára hivatkozó szélsőségesekkel szemben. Ez pedig valós probléma, nem elképzelt jelenség. A bombák nem a fejünkben robbannak, és a biztonságunk szintén nem a fejünkben van veszélyben. Ismerjük el, hogy létezik egy tényleges, valós világbeli probléma, és konkrétan az iszlámhoz kapcsolódik. Egészen biztos, hogy sok muszlim békés, de egyben tehetetlen is, ez így nem mehet tovább. Valamilyen szinten mindenki felel a saját kultúrája vadhajtásaiért, még ha nem is büntetőjogilag, de emberileg és lelkiismeretileg mindenképp. A muszlimok nem igazán vállalják fel ezt a felelősséget (sem), így a kapcsolataink nem tudnak jó irányba alakulni. Mennyire lenne hiteles az a duma, hogy „én náci vagyok, de nem Hitlerista, hozzá nekem semmi közöm, teljesen félreértelmezi a nácizmus lényegét, viszont nem is dolgom leállítani, vagy megmagyarázni neki, mekkora tévedésben van, én hátat fordítok ennek az egész problémának". Ez nagyon gáz duma lenne, és nem csak a zsidók szerint, hanem minden jó szándékú nyugati szerint is. Miért fogadnánk el akkor egy muszlimtól?

- Magyarázatra vár, hogy az elvben békés francia és belga muszlimok családjából hogyan érkezhetnek újra és újra erőszakos elkövetők. Szintén magyarázatra vár, hogy az imámok miért hatástalanok a saját gyülekezetükre, ha tényleg békét prédikálnak. Meg hogy pontosan miért fogadják el az iszlám világ keményvonalasainak pénzét és prédikátorait a mecsetekban. Az is magyarázatra vár, hogy a békés iszlám hogyan tolhatta a kihalás szélére a kopt és szír keresztényeket. Ezekre a kérdésekre ma nem kapunk megnyugtató válaszokat. Igazából semmilyen választ nem kapunk rájuk, és ez szintén a valós világba tartozó probléma, emberi jogi probléma, politikai probléma, (anti-)demokratikus probléma. Az iszlám világ nyugati mércével egyszerűen nincs rendben. Nem kicsit, nagyon nincs rendben. Sem a saját jóléte és társadalmi igazságossága szempontjából, sem a mi jólétünk és társadalmi igazságosságunk szempontjából. Ha tagadjuk ezt, akkor nem csak a kopt és szír keresztények, stb. kihalásához járulunk hozzá, hanem a saját bukásunkhoz is, mert attól, hogy becsukjuk a szemünket, a probléma nem szűnik meg, és a következményeibe belebukunk.

- Amennyire logikátlanságot emleget az ellenzék, annyira logikátlan maga is, és ez nem segíti az ügyeket. Pl. a népszavazásnak nincs kapcsolata az EU-tagságunkkal. Teljesen mindegy, ki hogy szavaz, vagy akár el se megy, ez közömbös az EU-tagságra nézve. Még olyan értelemben sincs hatása, hogy az uniós közösség (ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről) esetleg en bloc megorrol a különúton járó magyarokra, és ennek áttételesen negatív hatása lehet. Nem lehet, ugyanis a diszkriminációmentesség uniós alapérték, ezért ellenünk sem lehet - másként gondolkodás okán - diszkriminációt alkalmazni, és ezt szükség esetén az Európai Bíróság szavatolja. C'est l'union.

Bizonyára van még más is, amit független gondolkodóként érdemes kimondani, mondják ki a függetlenül gondolkodó kommentelők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése