2016. október 2., vasárnap

Népszavazat-magyarázat

Az Európai Parlamentben minden szavazás után szavazatmagyarázatot tartanak: aki fontosnak tartja, elmondhatja a választóinak, hogy miért szavazott úgy, ahogy. Ezt a gyakorlatot most kiterjesztem a népszavazásra.

Részt vettem, és érvénytelenül szavaztam, mindkét lehetőséget bejelölve.

Azért szavaztam így, mert egyetértek ugyan a migrációs probléma Fidesz által javasolt megoldásával, de nem értek egyet azzal, hogy a Fidesz lényegében csak ebből akar politikai tőkét kovácsolni magának.

Pedig a migrációs probléma nem indokolja a Városliget teljesen felesleges és szuperköltséget beépítését, a Moszkva tér leburkolását unalmas szürke kővel, a tanárok ugráltatását, az egészségügy át nem alakítását, az egyéni nyugdíjszámlák be nem vezetését, és még számos más mulasztást, amit a Fidesz igyekszik migrációba csomagolva elsummantani.

Nem értek egyet azzal a gondolkodásmóddal, hogy migráció = 1000 pont, minden más = 1 pont, így ha levonjuk, sag schon, legfeljebb „csak" 999 pont marad a Fidesznél. Ez nagyjából így működik lélektanilag (lásd a szükségletek hierarchiájának Abraham Maslow által kidolgozott modelljét), de erkölcsileg nem, és lélektanilag is érhetik az embert meglepetések. A választó nem laborpatkány, dacból is visszafordulhat a labirintusban.

Például úgy, hogy jön 2018, a társadalomnak kezd elege lenni az ugráltatásból, és a szavazás estéjére a Fidesz vélt 999 pontjából -1 marad. Ideje konszolidálni az eddigi eredményeket, hogy egy ellenkező előjelű kormány ne mossa el őket, mint dagály a homokvárat.

Ami jó a társadalom szerint, azt megtartani, ami nem jó a társadalom szerint, azt jóvá alakítani. Ez a feladat a következő másfél évre. A többi az ellenzéken múlik, nyolc év Fidesz után alapértelmezetten a másik oldal jön - ha el nem bénázza. A Fidesz eredményeiből annyi marad, amennyit a társadalom nagy többsége megvéd belőlük. A népszavazás érvénytelensége arra mutat, hogy a társadalom nagy többsége semmit sem tud megvédeni, még magát sem.

A tegnapi népszavazás tanulsága, hogy miközben a nagy többség egyetért Orbán migrációügyi álláspontjával, sárga lapot ad Orbán belpolitikai stratégiájának, és emberarcúbb Fideszt követel a hétköznapjaiba.

Mindeközben fenntartom, hogy Orbán az egyetlen európai vezető, aki képes a közvélemény többségét stabilan maga mögött tartani, ezért az EU sikerének záloga, hogy egy Orbán-szerű elnöke legyen. Orbán for EU President!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése