2021. augusztus 3., kedd

Pedofiltörvény, talán utoljára – mi lesz a végrehajtással?

Kampánycéllal bevezetett jogszabályról lévén szó, reménykedhetünk benne, hogy úgysem lesz keményen végrehajtva. Vagy – ellenzéki megközelítésben – remélhetjük, hogy megpróbálják végrehajtani, és belebuknak, mint a vasárnapi boltzárba.
Hazánkban hosszú hagyománya van az elvi elképzelések gyakorlati nem működésének. Voltaképpen az a csoda, hogy néhány dolog, néha, dacolva a sorssal és a történelmi örökséggel, mégis működik. A legtöbb jogszabály nincs betű szerint végrehajtva, vagy ahol/amikor igen, bár ne lenne! Az oktatás elvi átrendezését tehát egyrészt a hagyományosan hiányos végrehajtás, másrészt a résztvevők passzív rezisztenciája (szintén régi hagyomány) fogja elszabotálni.
A jogalkotó valószínűleg bele sem gondolt, hogyan lehet(ne) a gyermekeket eredményesen megvédeni az LMBTQa-z népszerűsítésétől, általánossá válásától (alias: gender mainstreaming). Vagy ha belegondolt, be kellett vallania, hogy valószínűleg, lényegében sehogy (régi bölcsesség: a vasút ellen nem lehet; új változatban: Hollywood ellen nem lehet). Ám a gendermodell elleni szóbeli karatézás szavazatot hoz, ezt a felismerést tükrözik a kardos-harcos külügyi és igazságügyi nyilatkozatok. Noha kifelé nem győznek meg, befelé lelkesítenek, és választási győzelemben gondolkodva, ennyi elég.
Ez a blog azonban nem a cinizmusról, hanem a közjóról szól (ésszerűség -> jólét), a poszt a megoldás leírásától lesz teljes. A gender mainstreaming olyan divathullám, mint a haskilógatós póló: egyrészt, hogy lehetsz olyan ásatag őskövület, hogy nem zárkózól fel az új stílushoz?! Másrészt, gondolj bele, hogy hideg időben megfázik a derekad, és a vesebetegségtől leszel igazán ásatag őskövület.
A gender mainstreaming elég nyilvánvaló módon vezet létszámhiányhoz és társadalmi válsághoz, ezért úgy fog lecsengeni nyugaton, mint a haskilógatós pólóhullám. Hamarosan nem lesz elvárás, hogy zárkózzon fel az egész világ, mert különben...
Kiváltságos helyzetben vagyunk: a trend mögött, és egyben a trend előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése