2016. november 26., szombat

Mit tudott jól Marx? 2. rész

Marx szerint a kommunizmus a csúcs.
Ezzel szemben a valóság az, hogy ami a kommunizmusból egyáltalán megvalósítható, az a butaság és a kegyetlenség mélypontja.

A kommunizmus olyan „mindenoldalú", tökéletesen belátó közösségi embereket feltételez, akik a valóságban nem léteznek, és semmilyen módszerrel nem állíthatók elő. Az értelemszerűen nem segít, ha meggyilkoljuk az ideálnak megfelelni képtelen milliókat.

Az ember nem mindenoldalú, legalábbis egymillióból egyetlen ember sem ilyen. Az ember nem tökéletesen belátó, nagy többségünk még tökéletlenül sem az. Az ember szeret saját pecsenyét sütögetni, gesztenyét kaparni, tűzközelben melegedni, egyéni előnyöket elérni, ez motiválja a jó teljesítményre. A „tökéletesség" elvárása ellenben demotiválja, és csalásra ösztönzi.

Marx nem létező emberekből képzelt el egy idealizált világrendet, és mivel az erőszakot nem tartotta illegitim eszköznek az elérésére, valójában ideológiailag is megalapozta a tömeggyilkos diktatúrákat. Szó sincs róla, hogy a kegyetlen diktátorok közül bárki félreértette volna Marxot, a többé-kevésbé kommunista rendszerek emberiesség elleni bűntettei bizony Karl lelkén száradnak.

A kommunizmus több szinten is irreálisnak és működésképtelennek bizonyult, vegyük elsőként az embermodellt. Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése