2016. november 24., csütörtök

Mit tudott jól Marx? 1. rész

Kb. semmit. Kiment a divatból, ezért nem foglalkozunk vele. Nem tudatosan utasítjuk el, hanem mert momentán nem trendi. Közben fanklubok falják kritikátlanul a téveszméit, istenítik a butaságait, készülve a nagy visszatérésre. Ezt elkerülendő, érdemes értőn kritizálni Karl Marx társadalmi és gazdasági alaptételeit. Tanuljunk a történelemből, hogy ne ismétlődjék a kárunkra. Lássuk, miről hogyan tévedett a történelem egyik legártalmasabb kóklere.

Marx szerint a történelem egyenes vonalban halad előre a legmagasabb szintű társadalom, a kommunizmus felé.
Ezzel szemben a valóság az, hogy a történelem a népsűrűség miatt „halad" az együttélés egyre nagyobb rendszerei felé. Egyre nagyobb társadalmakban élünk együtt, ez elkerülhetetlen. Az egyre nagyobb társadalmak azonban nem haladnak a kommunizmus felé, mert időközben kiderült, hogy a kommunizmus kizárólag tömeggyilkos rémálom formájában tud megvalósulni, ami azonos szint a fasizmussal (azaz nem a legmagasabb, hanem az egyik legalacsonyabb). Az emberiség nem akar fasizmust/kommunizmust, mert nem akar újra tömeggyilkos diktatúrában nyomorogni.

Marx történelemszemlélete lineáris, szemben a körforgásos modellel, amely szerint  ciklikusan ismétlődő jelenségek váltják egymást. Frissebb felfogás szerint a történelem emelkedő spirál: úgy halad, hogy közben körbe-körbe is jár. A történelmi események megítélése nézőpont kérdése, így aki lineáris/körkörös/spirális illusztrációkat keres, az mind megtalálja az őt támogató adatokat. Egy dolog vitathatatlan a történelemmel kapcsolatban: nő a népsűrűség. Kezdetben hordák voltak, aztán az állattartás miatt klánok és törzsek jöttek létre. A mezőgazdaság falukhoz és városokhoz vezetett (meg kellett védeni a terményt). A városokból városállamok alakultak ki, ezekből pedig birodalmak, teljes hatalmi hierarchiával.

A hierarchiát vitató polgárok egyre igazságosabb társadalmakat követeltek, és vívtak ki az elittel szemben. Így haladunk az érdemen alapuló meritokrácia felé. Hol helyezkedik el ebben a sorban a kommunizmus? Sehol, mert rövid ideig tartó, véres zsákutcának bizonyult.

Az emberiség a meritokrácia felé halad, mert 10 milliárd ember jólétét csak ebben a többé-kevésbé igazságos rendszerben lehet biztosítani, minden más társadalmi rend alacsonyabb szintű jóléthez és igazságossághoz vezet.
Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése