2016. november 9., szerda

Az elnökválasztás tanulságai

Trump nyert, mi következik ebből?

 Az amerikai középosztály képes visszavenni az irányítást a saját demokráciája felett. Ezt a törekvést testesíti meg Donald Trump. A demokrácia ura mindenkor a démosz, a mindenkori elit pedig jól teszi, ha észben tartja ezt.

A kampány világossá tette, hogy az Egyesült Államokban (is) bal-liberális médiahegemónia van. A közvéleményben e felől nem maradt kétség. És a közvéleménynek nem tetszik a bal-liberális médiahegemónia, mert nem igazságos, nem ésszerű, nem demokratikus, továbbá erősen hazudós. Hol ügyesen manipulál, hol pofátlanul hazudik, teljesen és maradéktalanul igazat egy percig sem ír semmiről. A bal-liberális médiában a bableves soha sem bableves. Trump akkora össztüzet kapott, amekkorát Orbán szokott. És nyert, ahogy Orbán szokott.

Trump nekitámadt a politikai korrektségnek, és kiderült, hogy az amerikai többségnek is elege van a PC-ből, unja a bal-liberális véleménydiktatúrát, nem tetszik neki, ha lerasszistázzák a keményen dolgozó, becsületes adófizető középosztályt, lealázzák Istent, a hazát, a családot. A sors iróniája, hogy a mozgalom élére épp egy messze nem tökéletes, nem igazán megnyerő, több szempontból kifogásolható ember került. Magánháztartás élére talán a szimpatikusabb Hillary-t választották volna, az államháztartás élére azonban más szempontoknak megfelelő vezető kell, és az elnökségre Trump tűnt alkalmasabbnak. Egy-két éven belül kiderül, mit tud a gyakorlatban.

Az idei választás értelmiségi paradigmaváltást hozhat, átalakíthatja a közéleti diskurzust. Érdemes odafigyelni a földcsuszamlás szellemi hátterét biztosító Milo Yiannopoulosra, Steven Bannonra és a Breitbart News-ra, valamint a kereszt(y)én(y) Amerika hangjaként megszólaló Fox News-ra. Róluk és az érveikről a hazai közvélemény szinte semmit nem tud, ideje tájékozódni.

Egy fecske nem csinál nyarat, a farok nem tudja csóválni a kutyát. Amerikában az államapparátus irányít, az elnök kénytelen az elé tett adatokra támaszkodni. Trump mozgástere ekként korlátozott, de nem nulla, főleg mert mellette áll a képviselőházi és a szenátusbeli többség.

Végül, ne ragadtassuk el magunkat a tanulságokat megfogalmazva: a demokrácia első számú mechanikai törvénye, hogy leng az inga, hol balra, hol jobbra, aztán megint balra, megint jobbra. A Fidesz is jól teszi, ha odafigyel a szimpla mechanikára. A régóta hatalomban lévő politikai oldal előbb-utóbb ki lesz rúgva. Lehet szép, lehet okos, lehet szimpatikus, akkor is. Hát még ha nem is olyan szép, nem egészen okos, nem igazán szimpatikus, és leszerepel a középosztály szemében, mint az amerikai demokraták az utóbbi nyolc évben (vagy előtte a republikánusok, szintén nyolc évben). Apropó, hány éve van hatalmon a Fidesz?

Így működik a demokrácia, és ez szemlátomást így helyes, így igazságos, így biztosítja a jólétünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése