2016. december 1., csütörtök

Mit tudott jól Marx? 8. rész

Marx szerint a kommunizmus a legfejlettebb gazdaságú országokban valósul meg elsőként.

Ezzel szemben a valóság az, hogy csak a legfejletlenebbek hitték el a becsali mesét. Angol vicc: Hogyan lehetsz milliomos? Légy milliárdos, aztán fektess be egy légitársaságba. A fejlettebb országok lakói - Adam Smith, David Hume és más gondolkodók hozzávetőleges ismeretében - egyből átlátták, hogy a kommunizmus az emberiség történetének legbornírtabb ötletei közé tartozik. A társadalmuk is összetartóbb annál, mint hogy átadják a kemény munkával szerzett javaikat egy kommunista rablóbandának.

A fejletlen országok viszont többek között azért fejletlenek, mert nem rendelkeznek gazdasági ismeretekkel, sőt általában konstruktív közösségi összetartással sem. Magyarországon például még mindig akadnak, nem is kevesen, akik szerint Marx értett a gazdasághoz. Hja, szerintük Bokros Lajos is értett hozzá. A tájékozatlanságnak ezen a siralmas szintjén előfordulhat, hogy az embert átverik.

Angol közmondás: a bolondot gyakran megszabadítják a pénzétől.

Az átverés kommunista változata nem csak pénzre, hanem életre is megy. A következő részben megvizsgáljuk, hogyan vezetett tízmilliók halálához, sőt hogyan járult áttételesen hozzá a holokauszthoz. Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése